Generelt om registrering av kabelnett

Nye kabelnett

Ved installasjon av nye kabelnett anbefales det at du først registrerer hele nettet i Telemator og deretter benytter aktuelle utskrifter å installere etter.  Da slipper du først å registrere nettet på papir eller Excel og deretter konvertere det til Telemator.

Du kan bl.a. benytte utskriften Samlet anleggsunderlag som underlag for å installere kabelnettet.

Eksisterende kabelnett

Registrering av eksisterende kabelnett kan gjøres i etapper.  Det anbefales imidlertid at du gjør omleggingsperioden så kort som mulig.  Det kan medføre et "skippertak", men du vil få igjen mangedobbelt for det etterpå.

Hvis du har kapasitetsproblemer i din driftsorganisasjon kan det lønne seg å leie inn hjelp for å gjøre overgangsfasen kortest mulig.  Her er 3 aktuelle situasjoner:

1.  Du har et mangelfullt dokumentert nett.  Du velger å taste inn selv.  Da kan det være lurt å benytte en bærbar PC og gå/reise ut i nettet å sjekke opp og samtidig registrere opplysninger du mangler.

2.  Du har et mangelfullt dokumentert nett og er i tillegg usikker på hvordan du skal angripe saken.  Du kan leie inn en “starthjelper” med erfaring som kan anbefale en måte å registrere nettet på og som kan foreta punchingen med deg som støttespiller.  MX Data kan bidra i en slik situasjon.

3.  Du har et veldokumentert (papir- eller Excelbasert) nett.  Du setter dette ut for punching.  MX Data kan bidra i en slik situasjon.

Rekkefølgen i registreringen

Velg navnesystem

Først bestemmer du hvilket navnesystem du skal benytte på de forskjellige objektene.  Det kan være selvkomponert eller du benytter et som allerede er definert fra før.  Se mer om dette under Merkesystem.

Registrer standarder

Gå gjennom “Standarder og materiell” og slett de standardene du ikke har bruk for og legg inn de standardene du skal benytte.  Se mer om Standarder og materiell.

Registrering av punkt

Registrer endepunkt på kablene slik som:

1.  (innendørs nett) telerom, fordelere, uttak,

2.  (utendørs fibernett) noder, kummer, skap, avgreningsmuffer, kundetermineringer.
OBS: Skjøtemuffer og ODFer/patchpanel er en del av fintermineringen på kablene.  Disse ligger i punktene (noder, kummer og skap) og registreres dermed ikke som egne punkt.

Punkt registreres i Punktkartotek.  Se mer om Punktkartotek.

Registrer traséer

Registrer eventuelle traséer med eventuelt innhold (rør, subrør og mikrorør).  Dette gjøres i Trasékartotek.  Se mer om Trasékartotek.  Opprett gjerne tomme traséer først og legg deretter rør og kabler i dem etterpå.  Se Legg inn rør i traséer og Automatisert plassering av kabel i traséer.

Kontroll av registreringene

Når du har registrert så langt bør du kontrollere at du har fått med alle punkt og traséer.  Skriv ut et “Nettdiagram - For traséer”.  Bruk en skriver med størst mulig arkstørrelse slik at du får plass til mest mulig på hvert ark.

Kontroller trasé for trasé og skriv rettelser direkte på arket og rett det deretter opp i Telemator.

Registrering av kabler

Registrer kablene i Kabelkartotek.  Her forbindes punktene med kabler.

Se mer under Kabelkartotek.

Kontroll av registreringene

Når du har registrert så langt bør du kontrollere at du har fått med alle kablene og at de har riktig punkt i begge ender.  Skriv ut et “Nettdiagram - For kabler”.  Bruk en skriver med størst mulig arkstørrelse slik at du får plass til mest mulig på hvert ark.

Kontroller kabel for kabel og skriv rettelser direkte på arket og rett det deretter opp i Telemator.

Finterminer og skjøt kablene

Finterminer kablene i ODFene (se Finterminer kabel) og skjøt de der det er nødvendig (se Skjøt ledere).

Kontroll av fintermineringene

Kontroller fintermineringen av kablene (i ODFer og skjøter).  Dette kan du gjøre enten ved å skrive ut Punktkort og kontrollere punkt for punkt eller skrive ut et nettdiagram for kablene med (avkrysning for) visning av fiberskjøt og finterminering skjematisk.

Du kan også benytte utskriften Utskrift – Utvalgte utskrifter med skjematikk – Skjøtte ledere ut fra valgt kabel.

Er det behov for å reise ut i nettet for å kontrollere de faktiske forhold, kan du skrive ut et Punktkort for hvert av punktene som du tar med ut.  Om nødvendig merker du alle rack (skap, stativ) og posisjoner med sitt nummer.  Til dette kan du benytte en skriver som skriver ut på selvklebende tape.

Registrering av utstyr

Registrering av utstyr gjøres i Utstyrkartotek.  Det kan være svitsjer, telefon­sentraler, callingsentraler, servere, rutere, multipleksere, modem, radiolinjeutstyr, SDH utstyr, PDH utstyr, ATM utstyr, likerettere osv.  Se mer under Opprett nytt utstyr.

Hvis du har mye utstyr av samme type bør du opprette maler for disse.  Se mer under Importer utstyr og kort.

Hvis du ønsker å registrere kundeutstyr slik som hjemmesentraler kan du gjøre det etter hvert.

Registrering av linjer

Registrer linjene.  Dette gjøres i Linjekartotek.

En linje (også kalt samband) er en forbindelse gjennom kabelnettet normalt fra en port på et utstyr til en port på et annet.  Eksempel på en linje er lyset som går gjennom stamnettet fra en port på en svitsj til en annen.

Se detaljer om Linjekartotek.

Registrering av kunder

Hvis du ønsker kan du registrere kunder til linjene.  Dette gjøres i Kundekartotek.  Her tilknyttes også linjene til respektive kunder.  Se mer under Opprett ny kunde.

Ruting av linjene

Rut (patch, kryss,) linjene på riktige fibre eller ledere i kablene.

Du kan la Telemator foreslå en rutingsvei mellom 2 oppgitte punkt, som du eventuelt kan endre på, før du godkjenner den endelige rutingen.  Dette gjøres med funksjonen “Automatisert ruting” i Linje kartotek.  Se Automatisert ruting.

Har du et eksisterende kabelnett med patchinger kan du legge inn dette vha. funksjonen “Manuell ruting”.  Dette gjøres i Punkt – Zoom finterminering eller i Kabel – Zoom ledere, avhengig av hva som er mest hensiktsmessig.  Gjelder det patching på portene på et utstyr gjøres det i Utstyr – Zoom pinner.  Se mer under Manuell ruting.

Kvalitetskontroll av linjer og utstyr

Skriv ut Punktkort og Patchkort for hvert punkt som har kryssinger og utstyr.  Ta med Punktkortene for å sjekke om alle utstyrene er registrert og Patchkortene for å sjekke patchingene.

Om nødvendig, merk alle utstyrene fysisk med sin ID.  Til dette kan du benytte en skriver for selvklebende tape eller ferdiglagde merkelapper.  Se Eksporter IDer for merkelapper.

Skriv de rettelsene du oppdager på utskriftene og rett det opp i TELEMATOR så snart du kommer inn igjen.

Benytter du bærbar PC med nettverkstilkobling eller mobilnett (og Citrix eller Windows Terminal Server) kan du gjøre alt dette på “direkten”.

Hold orden i kartoteket!

For å holde orden i systemet, anbefaler vi at du plasserer en kurv ved siden av PC-en.  Her legger den som har vært ute og koblet, aktuelle utskrifter (arbeidsordre) når han kommer tilbake.  På denne utskriften skal den som koblet ha notert ned eventuelle forandringer og ting som ikke stemte.  Han skal også skrive datoen da koblingen ble utført.

Eventuelle endringer samt koblingsdato registreres i TELEMATOR så snart som mulig.  Så snart koblingsdato eller feilrettingsdato blir registrert, vil rubrikken Arbeidsoppdrag i Status i dag oppdateres.

Det anbefales at feil som ikke kan rettes umiddelbart registreres i TELEMATOR, slik at systemet kan holde orden på arbeidsoppdragene.  Det samme gjelder bestillinger av linjer.