Kabel i trasé

For å benytte disse menyvalgene må du ha lisens for Trasémodulen.  Se mer om Trasékartotek eller slått på muligheten for å evaluere modulen i konfigurer nett, «arkfanen diverse.

Traséer kabelen går gjennom

Du kan også legge en kabel i alle traséene den går i når du står i Kabelkartotek.

Slik legger du kabel inn i en trasé:

1.  Gå til Kabelkartotek

2.  Trykk på knappen Traséer og kveiler nede til høyre i skjermbildet

3.  Du kommer til dialogen “Traséer og kveiler for kabel”.

4.  Benytt knappen Automatisert plassering i flere traséer (anbefales).  Se mer under Automatisert plassering av kabel i traséer

5.  Hvis det er snakk om bare en trasé, kan du benytte feltet “Trasé”.  Der legger du inn IDen på traséen.

6.  I feltet “Rør/føring” legger du inn hvilket rør/føring kabelen skal ligge i

7.  Trykk på knappen Legg til

Tips: Høyremenyvalgene for visning av valgt punkt og trasé i GIS i listen i dialogen vist over, forenkler opprydding når kabel ikke er lagt i riktig trasé.

Automatisert plassering av kabel i traséer

En kabel går normalt gjennom flere traséer.  Den enkleste måten å legge en kabel i alle sine traséer er å bruke funksjonen Rediger – Kable i trasé – Automatisert plassering av kabel i traséer

Slik gjør du det:

8.  Velg meny Rediger – Kabel i trasé – Automatisert plassering av kabel i traséer.

9.  Hvis det ikke er ønsket kabel som vises i feltet “Valgt kabel”, kan du velge den riktige.  (Det er den som er valgt i Kabelkartotek som vises).

10. Hvis kabelen ikke ligger i noen traséer fra før, kan du trykke på knappen Foreslå traséer mellom endene på valgt kabel.

Hvis du ikke vil benytte rør som tillater alle kabeltyper krysser du av for Tillat kun rør med EMC krav. Da vil hverken rør med EMC kategori «C0 Alle kabeltyper» eller kabel direkte i trasé bli foreslått. Uavhengig av denne avkryssingen vil programmet aldri foreslå å legge kabelen i et rør som er reservert for en annen EMC kategori enn kabelen tilhører.

Benytter du Telemator sammen med et kartprogram kan du sjekke om riktige traséer ble valgt ved å trykke på knappen Vis traséer fra listen i GIS/skjematisk.  Dette viser traséene i kartet.  Hvis funksjonen valgte en feil vei, kan du sperre den veien som er feil ved å høyreklikke på den traséen i lista som du vil sperre.  Bruk menyvalg Midlertidig reserver valgt trasé mot forslag.  Deretter trykker du på knappen Foreslå traséer mellom endene på valgt kabel igjen.  Slik fortsetter du til riktige traséer er valgt.
NB: Når du lukker denne dialogen oppheves alle midlertidige blokkeringer.

11. Du kan også legge inn en og en trasé med knappen Legg til ny trasé.  Påse også at du får lagt kabelen i riktige rør.  Hvis du ikke oppgir rør, legges kabelen i første ledige rør.

12. Trykk på knappen Legg kabel inn i traséene over.

13. Trykk OK når du får beskjed om at kabelen er lagt i n nye traséer.  Du ser nå dialogen for å beregne kabellengde.  Se Beregn lengde på kabel i trasé.

14. Trykk OK. Kabellengden legger seg nå inn på riktig kabel i Kabelkartotek.

Automatisk skjøt av alle rør for kabelen

Se Automatisk skjøt av rør basert på kabel - alle rør for valgt kabel.

Mengdeopprett kabler i traséer mellom punkt

Se «Mengdeopprett fibernett til hjem og bedrifter».

Helautomatisk plassering av kabler i traséer og rør

Denne funksjonen kan benyttes der du har kabler som ikke er lagt i traséer.  Du kan velge de kablene du ønsker eller alle i et prosjekt.

Dette kan for eksempel være når du har importert kabler fra TelMe Plan.

Forutsetningen for at denne funksjonen skal fungere er at det finnes sammenhengende traséer mellom endene på kablene.

Du kan velge om du vil legge kablene direkte i traséene, i et vilkårlig ledig rør eller i et rør med korresponderende EMC-kategori.  Der det ikke finnes korresponderende EMC-kategori legges kablene i rør uten EMC-krav (C0).

Du kan også velge rør med en gitt eier eller et gitt prosjekt som kabelen skal legges i.

Du får spørsmål om du skal legge trasélengde + kveillengder + 3% slakk lengde på kablene.

Se ellers «Overskriv kabellengder med trasé+kveil+3%slakk lengder».

Helautomatisk oppretting av rør for kabler i traséer

Denne funksjonen kan du benytte for å opprette rør for kabler som allerede er lagt direkte i traséer (uten rør).

Slik gjør du det:

1.  Velg mal for rørene som skal opprettes.  (Du velger mal for en trasé, første rør i malen blir ID og mal for rørene som opprettes.)

2.  Velg hvilke kabler det gjelder.  Dette gjør du under arkfanen “Filter”.  Det kan for eksempel være kabler med en gitt kode.

3.  Kryss av for alternativet “Benytt innhold i kabelreferanse som rør-id” hvis ønsket rørnavn er oppgitt der. (Midlertidig angivelse av ønsket rørnavn der kan være praktisk i forbindelse med import, men bør fjernes når rør er opprettet).

OBS: Når flere sammenhengende rør opprettes for samme kabel skjøtes de med skjøtetype “Helt rør”.  Rør opprettes bare der det ikke finnes rør fra før i traséen for kabelen.

Helautomatisk skjøt av alle rør som valgt kabel går gjennom

Med denne funksjonen kan du skjøte alle rør som valgt kabel går gjennom i en operasjon.  Dette kan være nyttig hvis du har lagt kabel i rørene før du skjøter de.

Slik gjør du det:

1.  Stå i Kabelkartotek

2.  Velg kabelen du skal skjøte rør for

3.  Velg menyvalg: Rediger - Kabel i trasé - Helautomatisk skjøt av alle rør som valgt kabel går gjennom

4.  Se også Automatisk skjøt av rør basert på kabel - alle rør for valgt kabel.  Du kan også skjøte alle rør i samme punkt som inneholder samme kabel.  Se Automatisk skjøt av rør basert på kabel - alle rør i ett punkt.

Opprett trasé for kabler uten trasé

Med dette menyvalget kan du opprette traséer for kabler det ikke finnes traséer for.

Dette er nyttig hvis du har registrert nettet uten å benytte en kartmodul og du ønsker å ta i bruk Telemator Google Kart som følger med Trasémodulen.

Etter at du har kjørt denne funksjonen vil du se rette traséer i kartet og i de ligger alle kablene som før lå uten traséer.

Hvis du ønsker kan du legge inn knekkpunkt på traséene manuelt eller fra en innmålt fil, se «Endre geografien på traséer» og «Kopier knekkpunkt fra TRACK til trasé».

For å lage ID på traséene kan du kan velge om du vil bruke ID fra første kabel i traséen og prefikse med DUMMY-, eller lage ny ID på vanlig måte, dvs. følge det som er konfigurert under meny: Fil > Databasevedlikehold > Konfigurer nettområde > Arkfane: Element ID

Beregn lengde på kabel i trasé

Det finnes en egen funksjon for å beregne lengde på en kabel ut fra lengden på de traséene den går i og hvor mange og lange kveiler den har.  Dialogen med denne funksjonen vises automatisk når du har lagt en kabel i traséer vha. Automatisert plassering av kabel i traséer.  Du kommer også til dialogen ved å trykke på knappen bak feltet «Lengde» i Kabelkartotek.

I dialogen for å beregne kabellengde har du 3 alternativer:

1.  Ingen endring

2.  Ny lengde: Faktisk lengde som du får fra entreprenør

3.  Lagre ny lengde basert på: Sum trasélengde, kveiler og slakk (2-5% slakk er vanlig).

Du kan benytte alternativene for å opprette permanente kveiler ved å hake av for aktuelle alternativ for “Opprett…” eller benytte knappen Kveiler.  Se Kveiler.   Alternativet «Opprett kveiler i alle viapunkt uten rørskjøt» unngår å legge skjøter i trasédelinger og lignende.

Husk at du også kan legge kveiler i kabelmalene, så får du de med automatisk.

Overskriv kabellengder med trasé+kveil+3%slakk lengder

Med dette menyvalget kan du oppdatere alle kabellengder med summen av trasélengder+kveillengder+3% slakk for pilhøyde eller bukter på kabelen.

Eventuelle målte kabel-lengder blir overskrevet.

Lengden blir feil på kabler som ikke ligger i trasé eller rør hele veien.