Mengdeopprett fibernett til hjem og bedrifter

Med disse mengdefunksjonene kan du planlegge og sluttføre nett til små og store bolig- og industriområder på et blunk!

Du plasserer først ut node, aksess- og kundepunkt og tegner tomme traséer mellom.  Deretter legger du rør og kabler på vanlig måte fra node til alle aksesspunktene.  Kablene kan godt ha en stor størrelse (f.eks. 1000 fibre) – for funksjonen foreslår hvor store kablene må være, slik at du kan justere de til slutt.

Deretter benytter du mengdefunksjonen til å opprette alle rør og kabler mellom aksesspunkt og kundepunkt, skjøte alle fibre og opprette og rute alle linjene.

NB: Funksjonen legger rør og kabler til nærmeste aksesspunkt målt i trasélengde fra kundepunktene.  Hvis du ønsker at et aksesspunkt lenger unna skal benyttes, kan du legge inn ID’en til det aksesspunktet i kolonnen «Aksessfordeling» i tabellen «Punkt» for de kundepunktene det er aktuelt for.  Se hvordan det gjøres under «Eksporter/Importer tabeller…».  Hvis du benytter TelMe17 og har merket husflater med hvilke aksessfordelere de tilhører, kan du benytte fane «TELME» > gruppe «TELME» > knappemeny «Velg/sett Aksessfordeling» > knapp «Oppdater Telemator BulkAP» i TelMe17 for å overføre denne informasjonen til kolonnen «Aksessfordeling» i tabellen «Punkt» i Telemator sin database.

Til slutt kan du skrive ut skjøtekort for alle skjøtene i prosjektet, skjematikk for både traséer, rør og kabler samt materiellister for hva du har behov for.

Prinsippskisse av et nett med node, aksess- og kundepunkt.

Slik gjør du det:

Opprett punkt og tegn tomme traséer.

Alternativ 1 – TelMe17: Bruk tegnefunksjonen og tegn streker der traséene skal gå.  Konverter så dette til punkt og traséer med menyvalg: Importerte data > Telemator Import > Konverter valgte linjer og punkter til TelMe og Telemator

Alternativ 2 – TelMe17: Opprett node, aksess- og kundepunkt med menyvalg: Konstruksjon > Nytt punkt.  Tegn deretter traséer mellom punktene ved hjelp av menyvalg: Konstruksjon > Ny trasé

Alternativ 3 – Telemator Google kart : Opprett et av punktene (gjerne noden eller nodehytta) ved å høyreklikke der du skal ha punktet og velg «Opprett nytt punkt».  Opprett deretter trasé ut fra punket og punktet i andre enden ved hjelp av knappen Opprett ny trasé fra her.

Alternativ 4: Opprett punkt og tomme traséer i en tredjeparts kartmodul (WinMap, OpenNIS).

NB: Alle punkt, traséer og kabler du legger inn for et prosjekt må ha samme prosjektnummer.  Opprett derfor et prosjekt i Prosjektkartotek før du setter i gang og sett det som «Default prosjekt».

1.  Benytt menyvalg: Vis > Mengdeopprett fibernett til hjem og bedrifter.  Du kommer til denne dialogen:

Dialogen for å mengdeopprette alle kunderør og kundekabler, skjøte alle fibre og opprette og rute alle linjer i et «fibernett til hjem eller bedrifter» prosjekt.

2.  Velg hvilket prosjekt dette skal tilhøre ved hjelp av knappen Default prosjekt.

3.  Arkfanen «Kunde-rør»: Her fyller du inn aksess-punktene i start-ende og kunde-punktene som du skal opprette rør til i stopp-ende.  Legger du rør til 100% dekning skal det være rør både til de som har bestilt (f.eks. type KUNDETERMINERING og tilsvarende) og de som ikke har bestilt (f. eks. type RØR-ENDE, PLANLAGT KUNDETERMINERING og tilsvarende).  Det skal normalt ikke være rør til de som har luftspenn inn til boligen.

Husk: Hvis det er noen kunde- rør/kabler som skal gå direkte fra noden, så må også noden legges inn i listen for aksess-punkt.

Listen for aksesspunkt (venstre) er felles med tilsvarende liste under arkfanen «Kunde-kabler».

Listen for kundepunkt (høyre) er felles med tilsvarende liste under arkfanen «Skjøt» og «Linje».

Tips: Bruk gjerne høyremenyvalg Legg til alle i kategori og default prosjekt for å fylle inn punkt av riktig type og prosjekt i de 2 listene.  Se «Arkfanen Punkt kategori» for hvordan du konfigurerer kategori for punkt.

I høyre kant av dialogen:

Velg hvilke trasétyper du skal ha rør i.  Normalt er det grøfter, men hvis du har flere trasétyper det skal være rør i, kan du legge inn typen til de adskilt med semikolon ‘;’.  Har du bare grøfter i prosjektet trenger du ikke fylle inn noen ting i feltet for «Nye rør i traséer av type».

Velg mal for rørene.

Velg navnesystem på rørene:  Det første alternativet henter ID fra malen du velger.  Det andre er et system med unike ID’er på alle rør i databasen.  Utgangspunktet må settes opp i «Konfigurer nettområde», under «Arkfanen Element ID», og «Startverdi for unikfunksjon for rør».

4.  Trykk Utfør

Funksjonen fordeler kunde-rør på hvert aksesspunkt slik at de får kortest mulig lengde.

5.  Arkfanen «Kunde-kabler»: Her fyller du inn aksess-punktene i start-ende og kunde-punktene som du skal opprette kabler til i stopp-ende.
Listen for aksesspunkt er felles med tilsvarende liste under arkfanen «Kunde-rør».
Listen for kundepunkt er ikke felles med noen andre.

Tips: Bruk gjerne høyremenyvalg Legg til alle i kategori og default prosjekt for å fylle inn punkt av riktig type og prosjekt i de 2 listene.  Se «Arkfanen Punkt kategori» for hvordan du konfigurerer kategori for punkt.

NB: Husk at du IKKE skal ta med de som IKKE har bestilt abonnement (hvis de ikke skal ha kabel).

I høyre kant av dialogen:

Velg mal for kablene.

Velg om rør skal benyttes og om det stilles EMC-krav til de.

Velg hvor mye ekstra slakk eller pil-høyde det skal plusses på lengden på kablene.  Et sted mellom 2 og 5%, så normalt er 3% bra.

Velg hvor mange meter kveil som skal legges på i hver ende.

Velg navnesystem på kablene:  Det første alternativet bruker navnesystem som er konfigurert i «Konfigurer nettområde» og det andre tar utgangspunkt i den ID’en du oppgir her.  Se mer om konfigurering under «Arkfanen Element ID».

6.  Trykk Utfør

Funksjonen fordeler kunde-kabler på hvert aksesspunkt slik at de får kortest mulig lengde.  Hvis du skal overstyre hvilket aksesspunkt som skal velges, kan du legge det inn i «Vis mer» i Punktkartotek eller importere ved hjelp av en tekstfil.

TIPS: Hvis det skal legges forskjellige kabelstørrelser på deler av kundene, må det gjøres i flere omganger.  En størrelse i hver omgang.  Alternativt kan man importere justert størrelse på unntakene når skjøtefunksjonen har beregnet antall fiber på hver kabel.  Da må teksten &SPLICE=n legges inn etter type på de kundetermineringene det er sakk om.  n står for antall fibre som skal skjøtes på kabelen.  Dette kan gjerne gjøres i den fasen som punktene tegnes inn i kartet.

7.  Arkfanen «Skjøt»: Her fyller du inn noden i start-ende og både de kunde-punktene som har kabler og planlagte kundepunkt (eller rør-ender) i stopp-ende.  Det siste er fordi funksjonen skal avsette reservefiber i aksessnettet til de som ikke har bestilt abonnement.

Listen for kunde-punktene er felles med tilsvarende i arkfanen «Kunde-rør» og arkfanen «Linjer» så normalt har kunde-punktene blitt fylt inn i arkfanen «Kunde-rør».

I høyre kant av dialogen:

Velg et alternativ i rammen «Start med å slette skjøt/finterminering med valgt prosjekt».

Skal du ikke slette noen skjøter velger du «Ikke slett».

Skal du slette alle skjøter (både for aksesskabler og kundekabler) velger du «Alle unntatt start- og stopp-ender»  (det er i noden og ute hos kundene).

Har du skjøtt aksesskablene manuelt og vil beholde det, velger du «I alle kabler til stopp-ender (men ikke i stopp-ende)».

Velg hvilken fiber i kunde-kablene skjøten skal begynne på.  Normal starter man på fiber 1.

Velg om det skal skjøtes 1 fiber til alle kunde-kabler, 1 eller 2 fibre i G2-kabler og 2 eller 4 fibre i G4-kabler.

TIPS 1: Finnes det unntak på disse reglene kan teksten &SPLICE=n legges inn etter type på de kundetermineringene det er sakk om.  n står for antall fibre som skal skjøtes på kabelen.  Dette kan gjerne gjøres i den fasen som punktene tegnes inn i kartet.  Du kan gjerne lage punkt-mal for hvert alternativ for n.  Se mer om «Maler».

Velg hvor mange prosent ledighet det skal avsette i hvert aksess-punkt.  Normalt benyttes 10%.  Du kan også sette ett minimum i feltet «Minimum».  Setter du f.eks. 3 i feltet, blir det aldri færre en 3 ledige fibre i et aksesspunkt.  Ledige fibre er for å dekke eventuelle fremtidige fortetninger eller fibre som blir skadet av en eller annen årsak.  Ledige fibre blir skjøtt fra noden til vedkommende aksesspunkt.

Tips 2a: Opprett aksess-kablene (fra Nodepunkt til Aksesspunktene). De må opprettes manuelt hvis du ikke allerede har gjort det.  Her er et tips på hvordan du kan gjøre det:  Lag en rør-mal med en kabel-mal med 1000 fibre inni.  Se «Maler».  Bruk kartet og legg rør med denne malen mellom de aksesspunktene det skal gå kabler.

8.  Trykk Utfør (i arkfanen «Skjøt»).

Funksjonen for å skjøte fibre vil nå bruke så mye som trengs av kapasitet på de kablene du har opprettet.

Tips 2b: Bruk seksjonen «Brukte ledere mellom punkt» (nederst) i logg-utskriften du får for å redusere «antall fiber» til det utskriften viser.

Kolonnen «Import forslag» inneholder et forslag som er opphøyet til nærmeste ordinære kabelstørrelse.

Du kan klippe ut de kablene du skal krympe (endre fiberantall på) og lime de inn i et Excel-ark.  Husk å få med kolonnekodene (Cable.Cable og Cable.NumCores).  Slett rader med kabler du ikke skal justere (bl.a. kundekablene) og eksporter Excel-arket som en tab-separert tekstfil.  Importer det i Telemator med tabellen «Kabler / Innleide linjer».

9.  Arkfanen «Linjer»: Her fyller du inn noden i start-ende (den er normalt innfylt i Arkfanen «Skjøt») og både de kunde-punktene med og uten kabler i listen for stopp-ende.  De ble normalt fylt inn da du var i Arkfanen «Kunde-rør».

I høyre kant av dialogen:

Velg om du skal benytte mal eller ikke.  Hvis du ikke benytter mal må du oppgi om linjene skal ha 1 eller 2 tråder (bruke 1 eller 2 fibre).

Velg hvilke linje ID’er du skal benytte.  Du har 3 alternativ. (1) Automatisk ID, som er konfigurert i «Konfigurer nettområde».  Se mer om konfigurering under «Arkfanen Element ID» under menyvalg Fil > Database vedlikehold > Konfigurer nettområde.  (2) ID basert på ‘Stopp-ende’.  Her kan du legge på valgfritt prefiks foran stopp-ende.  (3) Første linje-ID som du bestemmer selv.

Velg alternativet “Rut også RESERVERTE linjer i ferdigskjøtte fibre mellom node og aksessfordelingspunkt for fremtidige kunder (som har trasé men ikke kabel)», hvis de vil forhåndsrute linjer for fremtidige kunder. F.eks. til der du bare har lagt rør-ender.

10. Trykk Utfør

Funksjonen vil opprette og legge linje til alle punkt i høyre liste som har en fiber skjøtt igjennom fra noden.  For fremtidige kunder blir det opprettet og rutet reserverte linjer fra noden til aksesspunktene.

Anbefalte utskrifter for et prosjekt

Utskrift > Prosjekt > Valgt > Prosjekt  Her kan du velge hvilke element du ønsker å skrive ut for prosjektet.  Punkt, traséer, kabler, utstyr, linjer, kunder, oppgaver, fakturaer, materiell.

Utskrift > Prosjekt > Valgt > Skjøtekort for kabler (tekstbasert)  Her får du ut tekstbaserte skjøtekort for alle skjøtene i prosjektet.  Hvis du velger Excel-varianten får du en arkfane pr. skjøtepunkt.

Utskrift > Punkt > Valgt > Fiber fra ODF til ende-punkt (Excel)...  Du må først velge node-punktet i Punktkartotek.

Utskrift > Nettdiagram > For kabler.  I filteret velger du alle kablene i prosjektet (Arkfane: Utvalgte kabler).  Når du har skrevet ut nettdiagrammet, høyreklikker du på et kundepunkt og velger Flytt alle ytterste med denne type inn i forgjenger.

Utskrift > Punkt > Valgt > Blåseplan for kabler i traséer i valgt punkt.  Først må du velge et aktuelt aksess-punkt i Punktkartotek.

Utskrift > Punkt > Valgt > Skjematikk for skjøtte ledere (Excel)...  Du må først velge node-punktet i Punktkartotek.