Eksporter/Importer tabeller…

Excel (eller tilsvarende program) er ofte hensiktsmessig å bruke hvis du skal registrere eller endre informasjon på mange elementer i ett eller flere felt i et kartotek i Telemator.  Med dette menyvalget kan du:

1.  Eksportere innholdet i de forskjellige tabellene til Excel eller til TAB separerte tekstfiler (*.txt).  I Excel kan du gjøre de endringene du ønsker og eventuelt importere filene tilbake igjen.

2.  Eksportere tabeller med bare kolonnekoder uten data, slik at du ser hvilke kolonnekoder du skal benytte.

3.  Importere endringene tilbake til Telemators database.

4.  Importere nye element inn i Telemators database.

Telemator vil passe på at dette går riktig for seg.  Du må imidlertid passe på at du ikke endrer i kolonner som har teksten “DontModify” i overskriften.

Skal du importere flere tabeller er det viktig at rekkefølgen du gjør det i er riktig.  For eksempel må du importere punkt før du importerer traséer eller kabler.  Rekkefølgen må være den samme som for manuell registrering (lik arkfanene fra venstre mot høyre).

Rediger i kartotekene ved hjelp av Excel

Hvis du skal gjøre endringer i ett eller flere felt på flere enn 10 element i et kartotek, så er det enklest å gjøre det ved hjelp av Excel.

Slik benytter du Excel til å redigere informasjon i de forskjellige kartotekene i Telemator:

1.  Blokker skriverettigheter til databasen slik at ingen gjør endringer i databasen mens du jobber på eksportfilene.  (Fil meny > Blokker skriverettigheter)

2.  Bruk menyen:  Import/Eksport > Eksporter/Importer tabeller.  Du kommer til dialogen som vist under:

3.  Velg hvilken tabell du skal eksportere i feltet “Tabell”.

4.  Velg operasjon “Eksporter tabell til TAB fil (for endringer)”.

5.  Hvis du bare ønsker å eksportere et gitt intervall med element eller element med ID som inneholder en gitt tekst, kan du trykke på arkfanen “Filter for eksport” og oppgi fra og til ID du ønsker å eksportere.

6.  Trykk på knappen OK. Hvis du krysset av for å åpne den direkte i Excel, kan du gå til punkt 9.

7.  Velg hvor du vil lagre filen.

8.  Hent filen inn i Excel.  Benytt TAB som kolonneskiller.  Angi også at alle cellene skal formateres som tekst.  Dette for å hindre at felt med tall kan bli konvertert til dato av Excel.  (I tekstimportveiviseren i Excel trinn 3 av 3 klikker du på første kolonne, deretter holder du shift-tasten nede og trykker på siste kolonne og deretter velg alternativet Tekst)

9.  Rediger innholdet i kolonnene slik du ønsker at innholdet skal være.  Husk: Du må ikke redigere i kolonner som har teksten “DontModify” i overskriften.  Dette er nøkkelfelt.

10. Lagre filen som TAB separert *.txt format.

11. Fjern eventuell blokkering av skriverettigheter til databasen.

12. Velg på nytt Bruk menyen:  Import/Eksport > Eksporter/Importer tabeller.

13. Velg hvilken tabell du skal importere til i feltet “Tabell”.

14. Velg operasjon “Importer endringer fra TAB fil”.

15. Trykk på knappen OK.

16. Slett importfilen hvis importen gikk bra.

Importer eksisterende informasjon inn i Telemator

Dette er en veiledning på hvordan du kan importere informasjon fra andre system.

Her er et eksempel på hvordan importfilen for punkt må se ut:

Rad 1 forteller om type felt og maksimalt antall tegn som kan være i det

Rad 2 forklarer hva kolonnen gjelder.  Legg merke til de 3 stjernene i starten på celle A2.  Det gjør at raden hoppes over ved import.

Rad 3 innholder kolonnekoder.  Teksen før punktum forteller hvilken tabell det gjelder og teksten etter punktum forteller hvilket felt det gjelder.

Rad 4 og utover inneholder data som skal importeres.

Kolonne A og utover inneholder feltene som skal importeres.  Se alle kolonnekoder ved å eksportere en tom fil for aktuell tabell.  Menyvalg: Eksporter/Importer > Eksporter/Importer tabeller > Tabell: Velg den du ønsker > Operasjon: Eksporter tabell uten data til tabulatordelt fil (for tillegg).

Rader blir IKKE lest når en av disse reglene slår inn:

1.       Kolonne A inneholder ***

2.       Kolonne B er blank

3.       Kolonne C inneholder ***

Slik benytter du Excel til å importere nye element inn i Telemator:

1.  Rediger innholdet i kolonnene i Excel arket slik du ønsker.  (Dette kan være data som opprinnelig er hentet fra et hvilket som helst program).  I raden over de dataene du skal importere limer du inn kolonnekoder som Telemator benytter for å legge innholdet i de forskjellige kolonnene i riktig tabell i databasen.  (Typiske navn på kolonnekoder er Point.End (feltet Punkt ID i Punktkartotek) eller Point.Type (feltet Punkt type i Punktkartotek)).  For å få en fullstendig oversikt over kolonnekoder kan du eksportere en fil fra det kartoteket du skal importere til slik at du ser alle kolonnekodene.  Benytt menyvalg: Eksporter/Importer > Eksporter/Importer tabeller > Tabell: Velg den du ønsker > Operasjon: Eksporter tabell uten data til tabulatordelt fil (for tillegg).
Kolonner du ikke setter kolonnekode på blir ikke importert.  Rader du setter 3 stjerner foran (*** i første kolonnen i raden) blir heller ikke importert.

Skal du benytte samme Excel-fil for å hente ut data til flere tabeller i Telemator, se «Sammensatte kolonnekoder».

2.  Lagre filen til TAB separert *.txt format.

3.  Velg Eksporter/Importer tabeller via TAB fil i Import/Eksport menyen.  Du kommer til dialogen under:

4.  Velg hvilket kartotek du skal importere til i feltet “Tabell”.

5.  Velg operasjon “Importer tillegg (nye ID’er) fra tabulatordelt fil”.

6.  Trykk på knappen OK.

Testkjøring

Ved å velge alternativet “Testkjøring – Ikke skriv til databasen, men vis feilmeldinger” kan du teste om importen vil fungere før du gjør den reelle importen til databasen.  Dette kan være lurt slik at du slipper å få deler importert som du må slette før du kan importere på nytt.  Du vil få skrevet ut en logg som forteller hva som eventuelt vil gå feil og hva som vil fungere.

Forkast hele importen dersom det kommer en feilmelding

Dette alternativet gjør at ingenting blir importert hvis det kommer en eller flere feilmeldinger.

Linjeskift erstatning

TAB separerte tekstfiler støtter ikke linjeskift i felt (f.eks. merknadsfeltet i Punktkartotek).  Hvis du har noen celler i regnearket hvor du har linjeskift og ønsker å ta vare på dette ved eksport, må du erstatte disse linjeskiftene med et eller annet tegn som er lite brukt.  Her er foreslått tegnet “¤”, men det kan like gjerne være semikolon “;” eller et annet tegn.

Tips ved import av linjer

Du kan importere 2 tråder (i en linje) pr. rad i regnearket ved å fylle inn for 2 ledere og 2 tråder i aktuelle kolonner.  Eksempel: Tråd A og B skal gå på par 2 leder a og b.  Da må du skrive “2ab” i CabRout.Core-kolonnen og “AB” i  CabRout.Wire-kolonnen.  Det samme kan du også gjøre for fiberkabel ved å tenke fiberpar.

Import av sammensatt fil

Du kan importere en sammensatt tekstfil med en eller flere tabeller på denne måten:

Velg menyvalg: Eksport/Import > Eksporter/Importer tabeller > Tabell: Importer fil som kan inneholde flere tabeller, Operasjon: Importer fra sammensatt tabulatordelt fil, Forkast import: Importer så mye som mulig.  Se «Importer fil som kan inneholde flere tabeller», «Sammensatte kolonnekoder» og «Flere kolonner til samme tabell og felt».

Automatisk import av sammensatt importfil

Med automation-kallet «ImportTablesFromFile» kan import av sammensatte importfiler kjøres automatisk ved faste tidspunkt ved hjelp av en skript-fil.  Kl 00:05 er et anbefalt tidspunkt for kl 00:00 har alle klienter av Telemator som ikke er stoppet av bruker etter arbeidstid, automatisk blitt avsluttet.  Et annet tidspunkt kan være etter at server har kjørt nattens backup av Telemator-databasen.

Innholdet i skript-filen kan se slik ut:

REM ---Import data to Telemator---

Go to folder with data-files:

cd /C "C:\Telemator\Toppen-bredbaand"

REM Set constant with path to database

@set strDb="C:\Telemator\Toppen-bredbaand\TM_Toppen-bredbaand.tmdb"

REM Set constant with path to file that remove all equipment, circuit and customer with prefix AUTOGEN-

@set strFnImp1="C:\Telemator\Lib\Autogen\AUTOGEN_CIRCUIT_START.txt"

REM Set constant with path to source file

@set strFnImp2="C:\Telemator\Toppen-bredbaand\OriginalAktivitetsrapportFraKapany.txt"

REM Run Telemator program file

"C:\Telemator\Telematw.exe" /RegisterPerUser

REM Set name for logfile ending with date today and .log

@set logfname="C:\Telemator\Toppen-bredbaand\ImportLogg_%date%.log"

REM Write start-time to logfile

echo %date% %time%                                                           >> %logfname%

REM Telemator_ExecuteCmd.vbs run AUTOGEN_CIRCUIT_START.txt

cscript.exe //nologo Telemator_ExecuteCmd.vbs %strDb% ImportTablesFromFile %strFnImp1% D

REM Telemator_ExecuteCmd.vbs import OriginalAktivitetsrapportFraKapany.txt

cscript.exe //nologo Telemator_ExecuteCmd.vbs %strDb% ImportTablesFromFile %strFnImp2% D                        >> %logfname%

REM Write stop-time to logfile

echo %date% %time%                                                              >> %logfname%

echo.                                                                                          >> %logfname%

--------------------«»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»----------------

Lagre filen med endelsen .bat

For å kjøre denne skript-fila (batch) må du sette det opp i Windows Oppgaveplanlegging.  For å åpne Windows Oppgaveplanlegging gjør du slik:

1.  Trykk på Windows-knappen og deretter S-tasten

2.  I søkefeltet som vises skriver du Oppgaveplanlegging

3.  Åpne appen Oppgaveplanlegging (se skjermbilde på neste side)

4.  Høyreklikk i listen «Oppgaveplanlegging» i venstre kant av dialogen og velg menyvalg «Ny mappe».  Gi den navnet «Telemator»

5.  Åpne mappen «Telemator», høyreklikk i mappen og velg menyvalg «Ny enkel oppgave»

6.  Lag en oppgave som starter på den tid og de dager du ønsker at skript-filen du har skal kjøres.  Det kan f.eks. være en skript-fil du har laget for «Automatisk import av sammensatt importfil».

Skjermdumpen over viser åpningssiden i appen «Oppgaveplanlegging» i Windows

Importer fil som kan inneholde flere tabeller

Normalt importerer man en og en fil i riktig rekkefølge for å få inn den informasjonen man ønsker. Da har man best kontroll.

Men man kan også importere alt vha. en sammensatt fil som har en seksjon for hver tabell i Telemator.  Du kan også ha flere tabeller i samme seksjon, se «Sammensatte kolonnekoder».

For å lage en sammensatt fil må du sette inn 2 ekstra kolonner (A og B) til venstre i tabellen for henholdsvis tabellnavn i Telemator og operasjon som skal utføres.

Kolonne A må inneholde de samme tabellnavn som benyttes i import/eksport filene for hver tabell.  (Tabellnavnet finner du foran hvert feltnavn i hver enkeltfil.)

Kolonne B må inneholde en av disse operasjonene:

HEADER= Forteller at raden inneholder kolonnekoder

INSERT = Importer tillegg fra TAB fil

INSERT SILENT = Importer tillegg fra TAB fil uten advarsel (i loggfilen) om at elementet finnes fra før i databasen

UPDATE = Importer endringer fra TAB fil. NB: Endring av ID kan ikke gjøres på denne måten, men se «Importer endring av ID».

UPSERT = Importer både tillegg (nye poster) og endringer i feltet fra TAB fil.  NB: Endring av ID kan ikke gjøres på denne måten, men se «Importer endring av ID».

DELETE= Sletter poster i databasen med oppgitt primærnøkkel

Kolonne C og utover inneholder kolonnekodene for den tabellen du importerer.

Eksempel fra en sammensatt importfil:

Rad 1 forteller om type felt og maksimalt antall tegn som kan være i det

Rad 2 forklarer hva kolonnene inneholder

Rad 3 Inneholder kolonnekoder på formen Tabell.Felt

Rad 4 og utover inneholder data

Sammensatte kolonnekoder

Du kan legge inn kolonnekoder for flere tabeller i samme regneark og hente ut informasjon i flere omganger.  Funksjonen vil bare benytte de kolonnekodene som er aktuell for valgte tabell.  Se mer om kolonnekoder under Importer eksisterende informasjon inn i Telemator.

Felles kolonnekode fra flere tabeller: Der samme feltnavn benyttes i flere tabeller, kan du slå sammen kolonnekoder for disse tabellene på formen [Tabell1,Tabell2, Tabell3].Feltnavn.

Her er et eksempel på sammensatt fil med 2 forskjellige tabeller i samme seksjon:

Da importeres begge tabellene i samme importrunde.  Utelater du kolonne A og B må du importere i 2 runder.  Her for Kabler / innleide linjer og etterpå for Kabler leder finterminering i punkt.

A

B

C

D

E

1

Cable,CabTerm

Heading

[Cable,CabTerm].Cable

Cable.CoreType

Cable.NumCores

2

Cable,CabTerm

insert

K001

2

48

3

Cable,CabTerm

insert

K002

2

96

Du finner mer fullstendige eksempler på MX Data sin hjemmeside under “Last ned > Maler og andre nyttige filer” og “Excel import-maler”.  (Du kan også bruk dette menyvalget i Telemator: Hjelp > Demoer og andre nyttige filer på web” i Telemator for å komme dit)

Flere kolonner til samme tabell og felt

Hvis det er flere kolonner i en fil som skal importeres til samme tabell og felt, kan de importeres i flere omganger ved at man skiller de ved å sette et ^ tegn (cirkumfleks) bak tabellnavnet og ett tall.

Eksempel: Cable^1.Cable, Cable^2.Cable, Cable^3.Cable, betyr at kabel-ID importeres i 3 omganger fra 3 forskjellige kolonner.

Skal du importere 3 kolonner med samme type informasjon ved hjelp av samme ID (primær nøkkel) kan du gjøre det slik:

[CircServ^1,CircServ^2,CircServ^3].Circuit | CircServ^1.Service | CircServ^2.Service | CircServ^3.Service

Eksemplet over importerer 3 tjenester fra samme rad.  Det kan også skrives slik:

[CircServ^,CircServ^^,CircServ^^^].Circuit | CircServ^.Service | CircServ^^.Service | CircServ^^^.Service

Sammensatt fil for oppretting av utstyr fra maler

Dette er en import for å opprette utstyr med ønsket ID fra mal.

Kolonne A må inneholde teksten «CREATE_FROM_TEMPLATE»

Kolonne B må inneholder teksten «EQUIPMENT».  Det betyr at det er en mal for utstyr som benyttes.

Kolonne C må inneholde navn på aktuell mal (TEMPLATE-XXXXXXXX).

Kolonne D må inneholde ID på det nye utstyret som skal opprettes.

Filen importeres med menyvalget for import av sammensatt fil.  Eksport/Import > Eksporter/importer tabeller.

Importdirektiver

Det er mulig å legge inn importdirektiver i kolonne A og B i toppen av en sammensatt fil, dvs. i en av radene før første raden med importdata.

Det er spesielt egnet hvis man ikke har noe informasjon på portene på utstyr.  Da slipper man unna en tabell og kan allikevel få lagt det antall pinner man ønsker på portene.

Kolonne A

Kolonne B

Forklaring

ImportSettings

WarningLevel=3

Nivået for advarsler som skal vises kan settes fra 0 til 3 avhengig av hvor mye informasjon man ønsker ved import

ImportSettings

RejectIfMainParentRejected

=0

Følgende avvises hvis tilhørende punkt ble avvist:

- Rack: Rack

Følgende avvises hvis tilhørende kabel ble avvist:

- CabVia: Kveiler for kabel

- CabCore: Ruting i kabel

- CabTerm: Finterminering på kabel

Følgende avvises hvis tilhørende linje ble avvist:

- CircFault: Feil på linje

- CircServ: Tjeneste på linje

- CircEnd: Spesielle ender på linjen

Følgende avvises hvis tilhørende trasé ble avvist:

- PipeCab: Kabel i trasé/rør

- PipeSub: Rør i trasé

Følgende avvises hvis tilhørende utstyr ble avvist:

- EqCard: Kort i utstyr

- EqPort: Porter på kort i utstyr

- EqVlan: VLAN på porter i utstyr

- EqPin: Registreringer på pinner i utstyr

- EqIP: IP-adresser i utstyr

ImportSettings

MakePinsForCard=1

Hvis man ønsker å slippe å lage egen tabell bare for å sette antall pinner på porter på utstyr kan man benytte denne muligheten.  Eksemplet legger 1 pinne på alle porter på importert utstyr.

ImportSettings

NoUpdLog=1

Sett dette parameteret til «1» hvis du ikke ønsker at endringer og tillegg skal logges i LoggFila.  Det går opptil 30% raskere uten logging.

ImportSettings

DbVersion=19.0.001

Her er databaseversjonen satt til 19.0.001  Versjonskontroll gjøres da ved import.