Automatisert ruting

Dette menyvalget kan benyttes der du må rute via flere punkt som det må patches eller krysskobles i.

Du kan få funksjonen til å foreslå en fremføringsvei mellom 2 punkt eller utstyr i nettet.  Et ledig og feilfritt par/fiber i hver kabel blir foreslått.  Hvis det finnes flere mulige fremføringsveier, velges den som inneholder minst mulig arbeid å koble opp for den som skal ut og gjøre jobben.

Denne funksjonen benytter sannsynligvis nettet på en mer optimal og ryddig måte enn du selv klarer.

Det vil si at funksjonen:

1.  Benytter mest mulig ferdigskjøtte fibre/ledere

2.  Der hvor det ikke er skjøtte fibre/ledere benyttes patchpanel framfor uskjøtte fibre/leder

3.  Har linjen mer enn en tråd, benyttes aldri par i kabler der bare 1 leder er ledig.  Tips: Hvis du imidlertid er i en slik situasjon at du ønsker det, kan du sette antall tråder ned til 1 (valg i dialogen “Foreslå ledere for linjen”) og foreslå en vei og deretter gjennomføre trinn 2.  Så gjør du det samme på nytt for neste tråd, men da må du høyreklikke i den foreslåtte listen og benytte menyvalget “Bytt tråd” før du utfører trinn 2 for den tråden.

4.  Dersom det er mulig benyttes samme konnektornummer i inngående og utgående panel (det samme gjelder for klemmer på plinter og tilsvarende)

5.  Funksjonen unngår så langt som mulig skjøting mellom skjøtebokser i samme punkt (hvor det ikke går kabel mellom), da prøver den heller å ta en avstikker for å finne et patchepunkt i nærheten eller et punkt hvor man kan skjøte internt i boksen

6.  Funksjonen benytter seg av kabler mellom skjøtebokser (internkabler) som ligger i et punkt for å finne optimal rutingsvei

7.  Der man må benytte uskjøtte fibre/ledere (ligger i tamp) benyttes samme fiber/leder på inngående og utgående kabel hvis det er mulig (denne muligheten kan man velge om man vil benytte eller ikke)

8.  Hvis en skjøt må åpnes for å finne en ledig fremføringsvei gjøres det som en av de siste utveiene (denne muligheten kan man velge om man vil benytte eller ikke)

Hvis linjen skal gå via en bestemt transmisjonsforbindelse (multiplekser-, WDM-, modem forbindelse eller tilsvarende) må du utføre rutingen i 2 etapper (fra sentral-ende og til utstyr på ene siden av forbindelsen og fra utstyr på andre siden av forbindelsen og til lokalenden).

I noen punkt er det OK med steging til første ledige leder eller fiber og i andre punkt er det ikke ønskelig.  I de punktene hvor det er OK kan du angi dette ved å krysse av for “Rutingforslag - steg er ok” i Punkt kartotek.

Punkt hvor man ønsker å tillate steging (disse er i mindretall i forhold til alle punkt i nettet):

1.  Egne patchepunkt (noder)

2.  Hovedskjøtepunkt (det er i prinsippet et patchepunkt, men i stedet for å benytte patchkabler, skjøter man fibrene for å få ønsket forbindelse.)

3.  Skjøtepunkt ut mot kunde eller annen operatør

Punkt hvor man ikke ønsker steging:

1.  Skjøtepunkt hvor fibrene i hovedsak skal gå 1:1

2.  Alle øvrige punkt

Blokkere tverrforbindelse: Hvis du ikke ønsker at Automatisert ruting skal ta snarveien over en tverrforbindelse eller gjennom et uønsket område, kan du blokkere denne tverrforbindelsen ved å høyreklikke på den i listen og velge “Midlertidig reserver kabel mot automatisk forslag”.

Du kan også utføre Automatisert ruting i flere etapper, i stedet for å gjøre slik som beskrevet over.

Hvis linjen skal rutes på en port (ut-/inngangen) på utstyr i begge ender som ikke har fast opplagt kabling, må du rute linjen manuelt der.  Dette gjør du i kartoteket Utstyr – Zoom pinner eller i Forenklet drift.  Se mer under Manuell ruting på porter i utstyr og Ruting av eksisterende linje

For at du skal få rutingen helt frem til f.eks. en veggkontakt, er det viktig at du har registret alle veggkontaktene i Punktkartotek med tilhørende kabler.

Hvis du ikke ønsker å registrere lokalkablene, ruter du linjene/sambandene bare fram til nærmeste punkt.  Det anbefales imidlertid at du registrerer hele nettet ditt.  Da får du bedre kontroll over de resursene du har tilgjengelig og kan benytte Telemator til å administrere nettet på en mer effektiv måte.

Alternative visninger for tråder: Oppe i høyre kant er det en nedtrekksmeny hvor du kan velge om du vil se trådene parvis, alle eller bare tråd A.

Alternative visninger for ledere eller finterminering: Vil du forholde deg til ledere benytter du arkfanen Vis Kabel/Ledere og vil du forholde deg til finterminering benytter du arkfanen Vis finterminering inn og ut av punkt.

Slik utfører du ’Automatisert ruting’:

1.  Gå til et av kartotekene hvor du kan velge den linjen du skal rute (Normalt Linjekartotek).

2.  Velg den linjen du skal rute (den må være valgt).

3.  Velg Automatisert ruting i Ruting menyen eller trykk på <F8>.  Hvis linjen allerede har ruting vil du se hvordan den er rutet i listen.  Da står den grønne pila foran knappen Vis ledere linjen er rutet i nå

4.  Trykk på knappen Foreslå ledere.  Du kommer til denne dialogen:

5.  Fyll inn i feltene “Start” og “Stopp” hvis de ikke allerede er fylt inn “Start-” og “Stopp ende” i Linjekartotek.

6.  Kryss av for hvilken kabeltype du skal benytte.

7.  Du kan også bestemme første fiber/leder i kabelen som kan benyttes.

8.  De andre alternativene benytter du hvis funksjonen ikke finner en ledig vei mellom valgte punkt på første forsøk.  Se mer om det under Alternativer i forbindelse med ruting.

9.  Trykk på knappen OK.

10. Hvis forslaget er slik du ønsker, kan du trykke knappen Rut linjen som vist over.  Hvis forslaget ikke er slik du ønsker kan du høyreklikke i listen og benytte de menyvalgene du har for å endre på den foreslåtte rutingen før du trykker knappen Rut linjen som vist over.  Hvis du skal bytte fibre/ledere i en foreslått kabel kan du dobbeltklikke på den.  Se mer om valgene i Høyremenyen.

11. Når du lukker rutingsdialogen, vil du se hvilke punkt og utstyr linjen er rutet gjennom i listen nederst i Linjekartotek.

12. Hvis linjen er rutet på fibre som er uterminert (tamper - fibre hvor ingen av feltene i fintermineringsdialogen er utfylt) kan du benytte en egen funksjon for automatisk skjøting av disse fibrene.  Se mer under Automatisk skjøt av fibre i valgt linje som ikke er finterminert (tamp).

Høyremenyen

Hvis du høyreklikker i listen får du følgende valg:

Bytt leder

Med dette menyvalget kan du bytte leder (eller par) hvis det foreslåtte alternativet ikke er som du ønsker.  Dette valget kan også utføres ved dobbeltklikke på lederen du skal bytte.

Bytt kabel og leder

Med dette menyvalget kan du bytte både kabel og leder (eller par) i en operasjon hvis det foreslåtte alternativet ikke er riktig.

Bytt tråd

Med dette menyvalget kan du bytte tråd hvis du ønsker å bytte “polariteten” eller “snu” trådene.

Velg kabel fra “Ende” eller ’Til ende’ til motstående ende via eventuelle skjøtepunkt

Med dette menyvalget kan du velge kabler mellom det punktet du har satt fokus på i kolonnen "Ende" eller "Til ende" og til motstående ende.  Hvis det er flere kabler som er skjøtt sammen mellom disse, vil alle disse kablene bli valgt.  Funksjonen kan ta litt tid ut fra store punkt.

Velg kabel fra “Ende” eller ’Til ende’

Med dette menyvalget kan du legge til kabler ut fra det punktet du har satt fokus på i kolonnen "Ende" eller "Til ende".

Velg blant alle kabler

Med dette menyvalget kan du velge kabel blant alle kablene som er registrert.

Fjern kabel/leder

Med dette menyvalget kan du fjerne kabler fra den foreslåtte rutingen.

Midlertidig reserver valgt kabel mot automatisk forslag

Med dette menyvalget kan du sperre en kabel slik at når du benytter knappen Foreslå ledere mellom start og stopp på nytt, så vil funksjonen foreslå en annen vei.

Fjern alle reservasjoner mot automatisk forslag

Med dette menyvalget kan du oppheve alle eventuelle reservasjoner.  Det samme skjer når du lukker rutingsdialogen.

Feltene i dialogen Foreslå ledere for linje

Start- og stopp ende

Her oppgir du hvilke 2 punkt (eller utstyr) i nettet du ønsker å finne en ledig rutingsvei mellom.  Er det et utstyr vil Telemator benytte de første ledige lederne på første kabel til utstyret.

NB: Dette skjermbildet kan ikke benyttes for ruting mot utstyr som ikke har fast kabling (til plinter eller patchpanel).  Da må du rute manuelt på porten på det utstyret.  Se Manuell ruting på porter i utstyr.

Ved å trykke på knappen  kan du velge blant de punktene/utstyrene du har registrert fra før.  Har du lagt inn start- og stoppende på linjen i Linjekartotek vil de foreslås.

Alternativer i forbindelse med ruting

Automatisert ruting benytter den rutingsveien som inneholder færrest mulig kabler.  Det er ikke sikkert at dette blir den korteste strekningen, det kommer an på lengden på kablene.

I rammen “Alternativer” har du mange valg for å benytte riktig kabeltype, lempe på kravene eller finne flaskehalser:

Alternativene er:

1.  Kabeltype for ny ruting. I listen “Kabeltype” velger du hva slags kabeltype “Rutingen” skal benytte.  Det går an å velge flere.  For eksempel hvis linjen går gjennom egne kabler og innleide linjer.

2.  Antall tråder.  Her kan du oppgi hvor mange av trådene i linjen som skal benyttes (hvis du skal prøve med færre enn det som er registrert på linja).

3.  Første leder i kabel som tillates brukt.  Med dette alternativet kan du avsette ledige fibre på de første fibrene i kablene.

4.  Metode.  Her har du 3 valg:

1.  Normal metode: Denne metoden er forholdsvis rask samtidig som den tar høyde for en rekke forhold i nettet.  Den velger de fibre og den fremføringsveien med færrest mulige punkt hvor du må gjøre noe (patche, skjøte, åpne skjøt) og dermed det minst kostnadskrevende alternativet.  Den benytter også så langt det går an samme fiber/ledernummer gjennom kablene.  Dette fører til et mest mulig ryddig nett.

2.  Fiber/tidkrevende metode: Denne metoden bruker mye tid, men finner den en fremføringsvei vil det være via mest mulig forhåndsskjøtte fibre.

3.  Kobber/hurtig metode: Denne metoden sjekker ikke om kablene har overlappende fin­terminering.  Dvs. om kablene er skjøtt.  Den vil foreslå de første ledige og feilfrie lederne/fibrene i hver kabel i fremføringsveien.
Normalt bruker man ikke overlappende finterminering eller skjøting av leder mot leder i forbindelse med kobberkabler.  Derfor kan du bruke denne metoden ifm. kobberkabler, men skal du være sikker på at det blir riktig i f.eks. fiberskjøter må du ikke bruke den.

5.  Disponible ledere kan benyttes.  Finn ut om det finnes en (evt. en kortere) rutingsvei gjennom ledere som har ruting for linjer som er disponible.  I så fall kan du vurdere å utnytte ledere som er beslaglagt av disponible linjer (linjer som er ledige).

6.  Tillat ruting gjennom tamper.  Med dette alternativet tillater du ruting gjennom leder-ender som hverken er skjøtt eller terminert i f.eks. kontakter i patchpanel.  Det kan brukes når du ikke har flere preskjøtte muligheter.

7.  Skjøter kan åpnes.  Med dette alternativet kan eksisterende skjøter åpnes når det er nødvendig.
Det kan for eksempel benyttes når eneste mulige fibre er skjøtt ut av den kabelfremføringsveien som er foreslått av automatikken.  Da “knekkes” skjøten i det punktet hvor fiberen et skjøtt ut av kabelfremføringsveien og skjøtes med en ledig fiber som går videre mot “til” enden”.  Det å “knekke” opp skjøter kan være et dyrt alternativ, men hvis det er billigere eller raskere enn å legge ny kabel er det en mulighet.

8.  Ledere med annen eier kan benyttes.  Krysser du av her, så kan ’Automatisert ruting’ rute i ledere som har en annen eier enn linjen.  OBS: Da kan du få utgifter ifm. leieforholdet.  Se mer om Delt eierskap i kabel.

9.  Tillat kobling mellom odde og like talls leder.  Tillater at en tråd rutes gjennom både like- og oddetalls ledere.  Den samme avkryssingen tillater også at det ikke kreves at begge ledere i et par er ledige ved ruting av 2-tråds linjer.

10. Bruk første ledige leder i ’Til enden’.  Med dette alternativet fyller du opp en kabel ut til eksempelvis en kunde fra første fiber og oppover.

11. Finn flaskehalser Disse alternativene kan benyttes for å finne eventuelle flaskehalser i nettet.

1.  Opptatte ledere kan benyttes.  Finn ut om det finnes en (evt. en kortere) rutingsvei gjennom ledere som er i bruk.

2.  Ledere med feil kan benyttes.  Finn ut om det finnes en (evt. en kortere) rutingsvei gjennom ledere som er feilmerket.

3.  Blokkerte kabler kan benyttes.  Finn ut om det finnes en (evt. en kortere) rutingsvei gjennom blokkerte kabler.

12. Skriv ut resultat.  Krysser du av her, så skrives en liste ut som viser detaljer fra forslaget og hvor det eventuelt må gjøres noe (patches, skjøtes).

Eierkonflikter i forbindelse med ruting

Ved ruting får du en advarsel når du ruter i en leder som ikke har samme eier som linjen.

I “Automatisert ruting” kan du velge om den får lov til å foreslå ledere med annen eier enn linjen.  Se alternativet “Ledere med annen eier kan benyttes” under Alternativer i forbindelse med ruting.