Manuell ruting

Manuell ruting av linjer er en rutingsmetode som benyttes hvis du skal registrere eksisterende nett eller hvis det er en bestemt kontakt i et panel (ODF), en bestemt port på et utstyr eller bestemte ledere/fibre i en kabel som skal benyttes.  Manuell ruting utføres i ett av de 3 Zoom-kartotekene (arkfaner med forstørrelsesglass).

Manuell ruting i ett av kartotekene medfører at ruting på sammenhengende komponenter i de andre kartotekene automatisk er à jour.

Ved manuell ruting sjekker Telemator hver ende på kabelen om det er overlappende finterminering (også kalt klaskekoblinger eller skjøt) med andre kabler.  Hvis det er tilfelle, blir du spurt om du også skal rute valgt linje på lederne som overlapper i de andre kablene.  Se mer under Manuell ruting på kabler som har overlappende terminering med valgt kabel.

Manuell ruting på finterminering

Manuell ruting på finterminering brukes hvis du ønsker å forholde deg til f.eks. et par på en plint i et telerom eller en konnektor i en ODF.  Med manuell ruting bestemmer du selv hvilken plint/par eller kontakt du vil rute linjen på.

I mange tilfeller; f.eks. når montøren har vært ute og koblet og "måtte ta" et ledig par eller har sjekket krysskoblingene i en fordeler, er det mest hensiktsmessig å gjøre disse forandringene i Telemator direkte på rad/plint/par i fordeleren.  Dette pga. at montøren har notert rad/plint/par i fordeleren istedenfor par i kabel.

NB: Dette er ikke aktuelt der man benytter kabel/par for å finne fram i et punkt istedenfor rad/plint/par.

Slik ruter du linjer mellom panel eller plinter:

1.  Gå til kartoteket Punkt – Zoom finterminering ved å trykke på arkfanen Zoom til høyre for arkfanen Punkt.

2.  Velg punktet du skal rute i.

3.  Velg linjen som skal rutes (i rammen “Valgt linje”).

4.  Dobbeltklikk på det rack/rad/plint/paret eller kontakten du skal rute fra (eller flytt fokus til det og trykk <F8> eller velg Manuell ruting i Ruting-menyen eller trykk på knappen Rut) og trykk OK.

5.  Gjenta det samme for det rack/rad/plint/paret eller kontakten du skal rute til.

6.  Hvis du skal parallellkoble, gjentar du pkt.5 for hver parallellkobling.  Se ellers beskrivelsen for Manuell ruting på ledere.

Har linjen flere enn 2 tråder og skal rutes fortløpende, se «Fortløpende ruting av mange tråder»

Er linjen rutet gjennom samme punkt flere ganger kan du skille patchekablene/krysstrådene ved å benytte “Patch-nr”.  Se mer om det under Rediger patch-nr.

Manuell ruting på kontakter (patching)

Manuell ruting på kontakter (patching) utføres i kartoteket Punkt – Zoom finterminering.

Normalvisning: Dette kartoteket fungerer som et patchpanel (ODF) når du står i “Normal­visning”.  Dette skjuler lederne i kablene og viser bare en leder til hver kontakt når kablene er finterminert i kontakter i patchpanel.

Tegnet ¤ på kontakt: Kontaktene får tegnet ¤ etter seg, noe som skal markere at dette er en kontakt og at du ikke ser alle pinnene i den i denne visningen.

Tips: Merkelapper på kontakter: I et patchpanel er ofte kontaktene merket med hvor de ender i andre enden.  Dette kan du også oppnå i Punkt – Zoom finterminering ved å utvide kolonnen for “Til ende”.  Er det flere sammenskjøtte kabler frem til “Til ende”, kan du se den ved å krysse av for “Vis stopp ende Skjøt”.

Eksempel:

La oss si at 4 pars kabler er terminert i hver sin RJ45 kontakt i et patchpanel.  Istedenfor å se alle 8 lederne i hver kabel ser du bare hver kontakt.  Etter hver kontakt ser du symbolet ¤.

Når du ruter (patcher) på en kontakt legges trådene i valgt linje på bestemte pinner i kontakten.   Hvilke pinner bestemmes av hva som er spesifisert i Oppsett for ruting på kontakter (patching) for hver linjetype.  Se mer under Oppsett for ruting på kontakter (patching).

Slik ruter (patcher) du på kontakter:

1.  Du må stå i Punkt – Zoom finterminering.

2.  Velg linjen som skal rutes.  (Gjør den valgt).

3.  Dobbeltklikk på ønsket kontakt.

Dialog med alternativ for kontaktruting.

4.  Velg alternativet “Valgt kontakt”.  (Telemator foreslår dette alternativet når kabelen du skal rute på er finterminert på kontakter i patchpanel.)

5.  Trykk på knappen OK.

Manuell ruting på porter i utstyr

Manuell ruting på porter (utganger) i utstyr brukes hvis det er en bestemt port/utgang/inngang eller kanal du skal legge linjen på.  F.eks. hvis linjene i nettet allerede er rutet, slik som når du registrerer et eksisterende nett.

Slik ruter du en linje på en port i et utstyr:

1.  Gå til Utstyr – Zoom pinner ved å trykke på arkfanen Zoom til høyre for arkfanen Utstyr.

2.  Velg det utstyret du skal rute linjen ut fra.

3.  Velg linjen som skal rutes (i rammen “Valgt linje”).

4.  Dobbeltklikk på den porten du skal rute på (eller flytt fokus til den og trykk <F8> eller velg Manuell ruting i Ruting-menyen eller bruk knappen Rut).

5.  Du kommer til dialogen “Utfør ruting”.  Telemator legger første linjetråd som ikke er rutet i utstyret som forslag i feltet “Tråd” og “1” i feltet for hvor mange tråder som skal rutes fortløpende på kortet.

Dialogen for manuell ruting på port på utstyr uten fast kabling.

Merk: Linjetråden kommer automatisk opp som forslag i dialogen “Utfør ruting”.  Hvis den ikke gjør det betyr det at du har rutet tråden på en annen port på dette utstyret.

6.  Hvis riktig tråden er foreslått, trykker du OK.  I motsatt fall forandrer du forslaget til en av de andre linjetrådene.

7.  Du ser nå at vinduet forsvinner og at linjen blir skrevet på riktig leder på det paret du valgte. Den blir også markert med en pil (-->) foran.

Er det flere linjetråder som skal rutes fortløpende, gjenta prosedyren i punkt 4 - 7.

Er linjen rutet gjennom samme punkt flere ganger kan du skille patchekablene/krysstrådene ved å benytte “Patch-nr”.  Se mer om det under Rediger patch-nr.

Manuell ruting på ledere

Manuell ruting på ledere brukes hvis du ønsker å forholde deg til leder, par eller fiber i kablene.

Dette gjør du i kartoteket Kabel – Zoom ledere (arkfanen til høyre for Kabel).  I dette kartoteket ser du hva som er rutet på de forskjellige par, lederne eller fibre.  Ledere merket med pil foran (-->) i statusfeltet, tilhører den linjen som er valgt.

Linjer merket med nedkoblingsdato (disponibel) i statusfeltet, er linjer hvor nedkoblingsdatoen er passert.  Ledere/fiber med disponible linjer kan brukes for å rute andre linjer.  Se mer under disponible linjer under Nedkobles (plan).

Slik ruter du en linje på ledere eller fibre i en kabel:

1.  Gå til kartoteket Kabel – Zoom ledere ved å trykke på knappen Zoom til høyre for knappen Kabel.

2.  Velg den kabelen du skal rute linjen i.

3.  Velg den linjen som skal rutes (i rammen “Valgt linje”).

4.  Dobbeltklikk på det paret du skal rute på (eller flytt fokus til det og velg knappen Rut eller trykk <F8> eller velg Manuell ruting i Ruting-menyen).

5.  Du kommer til dialogen Utfør ruting.  Telemator legger de 2 første linjetrådene som ikke har ruting i valgt kabel som forslag i feltet for linjetråder.

Dialogen for manuell ruting av linjer.

6.  Hvis dette er slik du ønsker, trykker du på knappen OK.  I motsatt fall forandrer du forslaget til en av de andre linje­trådene.  Hvis du ønsker å snu polariteten, bytter du rekke­følge (BA) på linjetrådene.  Er det bare en tråd som skal rutes, kan du velge alternativet “Valgt leder”.  Ruter du på ledere som er finterminert i kontakter vil alternativknappen stå på “Valgt kontakt”.  Hvis linjetypen og kontakttypen er definert i “Kontakt ruting”, vil trådene i linja legge seg på riktige pinner i kontakten.  Se mer under Manuell ruting på kontakter (patching).

7.  Dialogen forsvinner og trådene i linjen blir lagt inn på de leder(e) du valgte. Den blir også merket med en pil (-->) foran.

Er det flere linjetråder som skal rutes fortløpende, gjenta prosedyren i punkt 4 - 7.

Er linjen rutet gjennom samme punkt flere ganger kan du skille patchekablene/krysstrådene ved å benytte “Patch-nr”.  Se mer om det under Rediger patch-nr.

Fortløpende ruting av mange tråder

Hvis du skal rute flere enn 2 tråder i en linje fortløpende på samme kabel kan du velge alternativet “Valgt leder” i dialogen “Utfør ruting” og oppgi antall tråder som skal rutes i feltet “Antall tråder” (se rød ramme i dialogen under).  Dette forutsetter at linjen har så mange tråder (eller flere) som du oppgir i feltet.

Fortløpende ruting i en kabel

Tips for å rute mange etterfølgende linjer hurtig på en kabel: Ved første gangs overføring av data fra et gammelt kartotek eller registrering av et eksisterende nett, kan det være greiest å legge inn rådata fortløpende på hver kabel.  Dette istedenfor å rute hver linje gjennom sine respektive kabler, kabel for kabel.

Ruting gjøres etter at alle linjene er opprettet.  Se Opprett ny linje/samband.  Du begynner deretter å legge ruting fra par 1 (hvis det er første paret med ruting) og nedover.

Det finnes også en egen funksjon for dette.  Se Mengde ruting av mange linjer i kabler....

Slik ruter du mange linjer fortløpende i en kabel:

1.  Gå til Kabel – Zoom ledere ved å trykke på arkfanen Zoom til høyre for arkfanen Kabel.

2.  Velg ønsket kabel.

3.  Velg den første linjen som skal rutes på kabelen.

4.  Flytt fokus til det første paret du skal rute på.

5.  Trykk tasten Enter.  Dialogen for manuell ruting åpnes.

6.  Trykk tasten Enter en gang til.  Dette bekrefter linjetrådene som er satt som utgangspunkt i feltet “Tråd”.  Dialogen lukkes og fokus går til neste par.

7.  Når alle trådene i linjen er rutet må du søke fram neste linje (representert enten med linje ID eller alias/telefon).  Hvis alternativknappen står på Linje, trykker du PageDown for å komme til neste linje.  Det samme kan du gjøre for Alias/telefon.

8.  Gjenta punkt 5 til 7 inntil alle linjene er rutet i kabelen.

Hvis det er mange etterfølgende telefon- eller linjenumrene som skal rutes fortløpende, anbefales det å benytte “Mengde ruting” for å forenkle jobben.  Se mer under Mengde ruting av mange linjer i kabler....

Manuell ruting på kabler som har overlappende terminering med valgt kabel

Ved manuell ruting sjekker Telemator hver ende på kabelen om det er overlappende finterminering med andre kabler.  Dette blir også kalt klaskekoblinger (kobberkabel) eller en sveis hvis det er en skjøt mellom 2 fibre i fiberkabler.  I slike situasjoner blir du spurt om du også skal rute valgt linje på lederne som overlapper i de andre kablene.

Slik gjør du ved manuell ruting hvis lederne i valgt kabel er skjøtt med andre kabler:

Når Telemator finner ledere i andre kabler som har over­lappende finterminering (er skjøtt) med den lederen du ruter på, listes alle disse kablene opp i et eget vindu.  Se dialogen under.

Dialogen for å rute manuelt på overlappende kabler.

1.  Trykk på knappen Alle ledere i listen hvis du ønsker at valgt linje skal rutes på gjennomskjøtte ledere/fibre i alle kablene.

2.  Hvis du ønsker å rute bare på den kabelen du har valgt, trykker du på knappen Kun valgt leder.

Dobbelruting av linjetråder i en kabel

Noen steder kan det være aktuelt å dobbelrute linjetråder i en kabel.  Dette kan være der en ønsker å øke tverrsnittet på trådene i en linje.  Da er det bare å gjenta prosedyren for ruting av et trådpar så mange ganger du ønsker.  Du får imidlertid ikke noe forslag på tråder de neste gangene du ruter samme tråd i samme kabel.  Du må derfor taste inn hvilke tråder du skal rute på nytt.  (Feltet “Tråd” i dialogen “Utfør ruting”).

Opprett ny linje og utfør ruting

Med dette menyvalget kan du opprette og rute en linje i samme operasjon.

Slik gjør du det:

1.  Du må stå i Zoom Punkt

2.  Høyreklikk i listen på den kontakten du skal rute på og velg “Opprett ny linje og utfør ruting”

3.  Du kommer til dialogen under:

4.  Her kan du oppgi linjens start og stopp-ende hvis du ønsker (det er valgfritt).

5.  Hvis du har opprettet maler for linjer og ønsker å benytte en av dem, kan du velge det i feltet “Basert på mal”.  Da vil linjen få samme antall tråder og andre felt som er utfylt i malen.

6.  Hvis du ikke ønsker å benytte en mal kan du velge hvor mange tråder linjen skal ha i feltet “Antall tråder”.

7.  I rammen “Linje ID” kan du velge om linjen skal få navn basert på ’stopp ende’ eller første ledige ID i den serien du oppgir.  Hvis du baserer på ’stopp ende’ kan du oppgi et prefiks foran IDen slik at man kan skille IDer for punkt (stopp ende) og linjer.  (Standard er bokstaven L som indikerer at det er et linjenummer).

8.  Trykk på knappen OK og fortsett ruting på vanlig måte.  NB: Hvis linjen har flere enn 2 tråder må du også rute de ved å benytte høyremenyvalget “Utfør ruting” eller dobbeltklikke på den terminering eller ledere du ønsker å rute disse på.

Fast oppkoblede patchekabler eller krysskoblinger

Noen steder har du behov for at det står fast oppkoblede patchekabler eller krysskoblinger uansett hva som skjer.  Dette kan være steder som er vanskelig å få fysisk tilgang til eller du vil ha en fast, ryddig struktur på patchingene.  F.eks. via et avlåst rom hos en annen operatør eller annet firma.

Dette kan også være aktuelt å gjøre der du må ha en fysisk merking på patchekablene som har mer enn en bokstav.  (For kabler med en bokstav, se Rediger Patch-nr).

I slike situasjoner kan du opprette kabler i Kabelkartotek som grovtermineres i samme punktet i begge ender.  Dette betraktes som interne kabler i et punkt.  Hver ende fintermineres på samme par/klemme (eller kontakt/pinne) som linjen skal rutes på.  Gi gjerne slike “spesielle kabler” IDer som skiller seg ut fra de vanlige kablene slik at du enkelt ser at det er en “fast” krysskoblingstråd eller patchkabel.

Ved manuell ruting vil Telemator finne de 3 kablene (innkommende, intern- og utgående kabel) som nå henger sammen og spørre om den skal legge rutingen på de lederne som har overlappende finterminering.  Se Manuell ruting på kabler som har overlappende terminering med valgt kabel. Hvis du senere sletter rutingen på linjen vil fortsatt den faste patchingen eller krysskoblingen stå der og fungere neste gang du ruter en linje.