Merkesystem

Det er ofte vanskelig å velge merkesystem når man skal begynne å registrere et kabelnett.  Spesielt når man har et eksisterende system hvor punkt, kabler og utstyr er merket fra før.  Her er noen tips som kan hjelpe deg med å ta et valg.

1.  Det er ikke noe i veien for at forskjellige bygninger i et nettområde kan ha forskjellige merkesystem.  Du bør imidlertid starte alle IDer med en bygningsbokstav for å skille bygningene fra hverandre.

2.  Alle IDer innenfor en bygning bør være like lange.  Dette kommer av sorteringen av tekst i dataprogram.

3.  I eksisterende bygg hvor punkt, kabler og utstyr er fysisk merket, kan det være en stor jobb å gjøre dette på nytt.  For å slippe dette kan du godt benytte den gamle merkingen, men bare legge en bygningsbokstav foran IDene når du registrerer de i Telemator.

4.  Alle IDer bør slutte med et løpenummer.  Du kan ha forskjellige grupper med løpenummer som tilhører forskjellige etasjer eller plan i bygget.

5.  Man bør også kunne skille på om det er et punkt, et utstyr, en kabel eller en trasé bare ved å se på IDen.

6.  Stamkabler mellom bygninger kan også begynne med en bygningsbokstav.  Bokstaven kan tilhøre den bygningen som den går ut fra (ende A).

7.  Lokalkabler i bygninger kan få IDer etter den uttakene den går til.

Det enkle merkesystemet

I utgangspunktet skal en ID være knytningen mellom et objekt i det fysiske nettet og samme objekt i dokumentasjons og administrasjonssystemet.

I “gamle dager” laget man system i merkesystemet for å kunne se sammenhengen enklere.  I Telemator finnes denne sammenhengen i databasen og alle typer har sine egne felt i klartekst. Det er derfor ikke nødvendig å lage seg et komplisert merkesystem.  En ID med mange tegn og koder er tungt å forholde seg til for mennesker.

Vi anbefaler derfor å gjøre navnesystemet så enkelt som mulig.  Den enkleste formen er et løpenummer.  Da kan man la systemet generere ledige løpenummer og la de “leve sitt eget liv”.  Hvor mange siffer det skal være kommer an på hvor mange objekt man regner med å få i hvert av kartotekene i løpet av nettets levetid.  Kommer man f.eks. ikke over 9999 objekt klarer man seg med 4 siffer.  Det kan også være en fordel å vite hvilket kartotek objektet er registrert i. En enkel standard kan se slik ut:

P0001  Første punkt i Punktkartotek

U0001 Første utstyr i Utstyrkartotek

K0001 Første kabel i Kabelkartotek

T0001  Første trasé i Trasékartotek

L0001  Første linje i Linjekartotek.  Her kan det også være S0001 hvis man bruker begrepet “samband” eller F0001 hvis man bruker begrepet “forbindelse” eller (ved utleide linjer) rett og slett bokstavforkortelsen til firmaet (eksempel: TDC000001), så ser man hvilket firma som har ansvaret for linjen.

0001             Første kunde i Kundekartotek

Hvis du velger et så enkelt system, kan du forhåndskonfigurere dette i Telemator og så tar Telemator hånd om navnsettingen.  Se mer om “Forhåndsdefinering av merkesystem” under Arkfanen Element ID.

Man kan i tillegg legge på en områdebeskrivelse foran nummeret. Det kan være en by eller tettsted, kommunenummer eller en bygningsbokstav.  F.eks. 1801P0001 (Kommunenummer, punkt, løpenummer) eller OSLP0001 (Oslo, punkt, løpenummer)

Tommelfingerregel: For innendørs linjer som går ut til veggkontakter er det en god ide å benytte samme ID på linjen som den veggkontakten linjen går til (gjerne med bokstaven L foran).
Kabler frem til veggkontakten og veggkontakten kan gjerne ha samme navn.

Det avanserte merkesystemet

Et avansert merkesystem kan inneholde både geografi (sted), typebetegnelse, plassering (etasje, rom, rack), posisjon (XY), fra og til (for kabel) løpenummer ol.

Tommelfingerregel: Det man bør unngå i IDer er “romnummer”, “rack” og “posisjon i rack”.  Da slipper man å endre ID hvis rommet endrer nummer, oppdeles eller slås sammen med et annet eller man flytter på tingene.

Tommelfingerregel for navnsetting av punkt og utstyr: IDen bør starte med en lokalisering (f. eks. bygningsbokstav) og slutte med et løpenummer på f. eks. 3 siffer.  Mellom dette kan det være et systemnummer som forteller hva det er.

Eksempel: ABBBB-CCC-DDDD

AA/BBBB-CCC-DDD

A=område slik som kommune, by, tettsted (kan utelates i små nett) (1-4 tegn, kan være både bokstaver og tall)

B=bygning eller sted (1-4 tegn, kan være både bokstaver og tall)

C=system (kan utelates) (1-3 tegn, kan være både bokstaver og tall)

D=løpenummer (3-4 siffer)

Tommelfingerregel for grovterminering av kabler: Det største (mest kabler) av 2 punkt plasseres i ende A og det minste i ende B.

Utstyr plasseres i ende B.

Tommelfingerregel for navnsetting av kabler: Utendørs kabler får IDer etter hva som er registrert i ende A.  (Hvor kabelen går ut fra).

Innendørskabler får IDer etter hva som er registrert i ende B.  (Hvor kabelen går til, f.eks. etasjefordeler eller uttak).

Eksempel: ABBBB-CCC-DDDD

AA/BBBB-CCC-DDD

A=område slik som kommune, by, tettsted (kan utelates i små nett) (1-4 tegn, kan være både bokstaver og tall)

B=bygnings eller sted i ende A (1-4 tegn, kan være både bokstaver og tall)

C=kabeltype (kan utelates) (1-3 tegn, kan være både bokstaver og tall)

D=løpenummer (3-4 siffer)

Telemator kan benytte et hvilket som helst merkesystem som ikke har mer enn 25 karakterer for punkt (fordelere, kontakter, siter ol.), utstyr og kabler (kan utvides til flere tegn om nødvendig, men det anbefales ikke da en lang ID er tung å forholde seg til).

Hjelp for navnsetting

Telemator inneholder hjelp for å navnsette punkt, traséer, kabler og utstyr.  Ved å benytte knappen  etter feltet Punkt ID, TraséID, Kabel ID og Utstyr ID og i henholdsvis Punkt-, Trasé-, Kabel- og Utstyrkartotek vil du få hjelp for navnsetting av 6 forskjellige system.  Systemene er "Standard Telemator", "Kombinett", "Systimax", "Koordinat", "Tverrfaglig merkesystem (TFM)" og «Svensk stadsnät».  De 4 midterste er primært for innendørs kabling.

Den nederste knappen (i rammen «Neste ledige») viser neste ledige ID i det kartoteket du står i.  Hva som blir neste ledige kan konfigureres i dialogen «Konfigurer nettområde» og arkfanen «Element ID».  Se mer om det under «Arkfanen Element ID».

Hvis du har konfigurert «Ved bruk av mal: Foreslå ID med sist lagrede av samme type» i Konfigurer nettområde > Arkfanen: Element ID, så vil knappen «Neste ledige» vise ID på neste element i forhold til den type element du står på.

Slik gjør du det:

1.  Trykk på knappen  etter ID feltet.  Du får da fram denne dialogen:

Dialogen for valg av navnsetting

2.  Velg merkesystem ved å trykke på knappen for det merkesystemet du ønsker å benytte.

3.  Se mer om merkesystemene under.

Se mer under de forskjellige merkesystemene:

Merkesystem Standard Telemator.

Merkesystem Systimax.

Merkesystem Koordinat.

Tverrfaglig merkesystem (TFM).

Svenska stadsnät.