Slik registrerer du et fibernett

I vedlegg 1 kan du se eksempel på et fiberkabelnett.  Dette eksemplet er registrert i databasefilen “Fiberkabelnett-Vedlegg 1” i mappen «Eksempel» som inneholder eksempler som følger med når du installerer Telemator.

Det anbefales sterkt å registrere punkt, traséer, rør og kabler via en kartmodul (GIS/NIS).  Dette forenkler oversikten når du registrer dette og du kan få adresser, koordinater på punkt, trasélengder og beregnet kabellengder direkte fra kartet.  Det er utviklet flere slike moduler som gir slik funksjonalitet mellom kartsystem og Telemator.  Du kan se hvilke på http://mxdata.no/programvare/gis/

Slik registrerer du nettet uten kartmodul:

1.  Punktkartotek: Registrer alle noder, kummer, skjøteskap og kundetermineringer.  For eksisterende nett kan du dele det opp områdevis å gjøre ferdig område for område.  Bruk gjerne en mal for de forskjellige typer punkt.  Se mer om Maler.
For nye prosjekt registrerer du bare de nye punktene som ikke er registrert fra før.  Tips: Funksjonen Ny kopi gjør jobben enklere ved at du bare trenger å endre på det som er forskjellig fra punkt til punkt.
Hvis du benytter en kartmodul, kan du “klikke inn” punktene direkte i kartet.

2.  Trasékartotek: Registrer eventuelle traséer med innhold (rør, subrør, mikrorør) i Trasémodulen.  Det lønner seg å registrere traséene uten rør først og deretter å legge gjennomgående rør gjennom flere traséer (seksjoner) etterpå.
Bruk maler med tomme traséer.  Se mer om Maler.
Hvis du benytter en kartmodul, kan du tegne inn traséene direkte i kartet.

3.  Kontroller at du har fått med alle traséene i området og at trasénettet henger sammen på riktig måte.  Dette gjør du enklest ved å benytte “Nettdiagram for traséer”.  Se Slik lager du Nettdiagram - For traséer.  Hvis det er et nytt prosjekt kan du filtrere på “Prosjekt IDen” som du har benyttet på traséene.

4.  Trasékartotek: Legg rør; bruk maler og benytt Legg inn rør i traséer.  Skjøt eller kapp rør der det er nødvendig, se Skjøt rør i valgt punkt.
Hvis du benytter en kartmodul, kan du legge rør direkte fra kartet (hvis modulen har den muligheten).

5.  Kabelkartotek: Her oppretter du kablene.  Se mer under Opprett ny kabel.  Bruk gjerne en mal for de forskjellige kabeltypene.  Se mer om Maler
Benytt knappen Ny kopi for å lage neste kabel.  I mange situasjoner lønner det seg å bruke alternativet Økende i begge ender.  Se dialogen under.  Dette er fordi navnsettingen på punktene (kummer, skjøteskap) ofte ligger etter hverandre i alfabetet og du vil da automatisk få riktige ender på kabelen.  Det klaffer ikke bestandig, så du må vurdere fra gang til gang hva som lønner seg.

Hvis du benytter en kartmodul, kan du legge inn kablene direkte fra kartet og eventuelt legge de i rør.

6.  Kontroller om du har fått med alle kablene.  Det gjør du enklest ved å skrive ut et “Nettdiagram - For kabler”.  Hvis det er et nytt prosjekt kan du filtrere på den “Prosjekt IDen” som du har benyttet på kablene.
Skriv gjerne ut nettdiagrammet på papir.  Sjekk om du har fått med alle kabler og om kablene er grovterminert i riktige punkt.  La gjerne den som kjenner nettet best gjøre den jobben.  Skriv eventuelle rettelser direkte på utskriften.  Rett deretter opp eventuelle feil som ble funnet i Telemator.

7.  Punktkartotek: Gå gjennom alle punkt som har skjøter og skjøt kablene slik de er i virkeligheten.  Bruk knappen Skjøt ledere.  Se mer under Skjøt ledere.

8.  Zoom Punkt: Gå gjennom alle punkt som har ODFer og finterminer kablene slik de er i virkeligheten.  Høyreklikk i listen og velg Finterminer kabel.  Se mer under Finterminer kabel i punkt.

9.  Kontroller fintermineringene ved å skrive ut “Punktkort” for hver node.  (Menyvalg Utskrift - Utvalgte utskrifter med tilpassede alternativer - Terminer kabler i valgt punkt (Punktkort)) og skjøtene ved å skrive ut skjøtekort.  (Menyvalg Utskrift - Utvalgte utskrifter med tilpassede alternativer - Skjøt kabler i valgt punkt (Skjøtekort))

10. Registrerer du et nett som har mangelfullt underlag kan det hende du støter på skjøter eller termineringer du ikke har grunnlag for å registrere.  Skriv da ut et “Punktkort” for dette punktet med kryss for “Mal for manuell tegning av fiberskjøt”.  Gi utskriften til den som kjenner nettet best og be hun/han fylle ut malen.

11. Kabelkartotek: Registrer hvilke traséer og eventuelt rør de forskjellige kablene går i og om de har kveiler.  Dette kan du enten gjøre helt til slutt (i ledige stunder), eller samtidig som du oppretter kablene.  Se Automatisert plassering av kabel i traséer og Kveiler.

12. Når alt er kontrollert og rettet opp i Telemator er nettet klart til å tas i bruk ved å opprette utstyr og linjer og rute linjer fra en port på et utstyr og på fibrene i kablene de går gjennom.

13. Opprette utstyr gjøres i Utstyrkartotek.  Se Utstyrkartotek.

14. Opprette linjer gjør du i Linjekartotek og rute linjer kan du gjøre i Zoom Punkt.  Se mer under Linjekartotek og Manuell ruting på finterminering.  Rut linjer på porter gjøres i Zoom Utstyr.  Se Manuell ruting på porter i utstyr.
Den enkleste metoden er imidlertid å benytte dialogen “Forenklet drift fra utstyr i punkt”.  Se mer om Forenklet drift fra utstyr i punkt.  I denne dialogen får du full oversikt over alle portene på utstyrene i et valgt punkt og hvor de er patchet frem til.  Her kan du også foreta patchinger og skrive ut arbeidsordre.

Aktuelle utskrifter for prosjektmappe og arbeidsordre

Nettdiagram-

Nettdiagram som viser alle traséene i prosjektet.  Filtrer på prosjekt ID.  Kryss av for “Vis rørskjøt” i kategorien «Tegningsalternativer».

Nettdiagram som viser alle kablene i prosjektet.  Filtrer på prosjekt ID og kryss av slik når du skal vise skjøter og finterminering:

…og slik når du skal vise kveiler og hvilke punkt kablene går via:

Skjøtekort

Bruk Skjøtekort ved skjøting av kabler.  Her er det viktig å se fargekoden på alle rør og fibre.  Benytt utskriften “Punkt - Valgt – Skjøtekort for kabler” eller “Punkt - Valgt – Vis skjøtte ledere i nettdiagram”.

Termineringskort

Bruk Punktkort i forbindelse med terminering av kabler i patchpanel, benytt utskriften “Utvalgte utskifter med tilpassede alternativer – Terminer kabel i valgt punkt”).

Linjekort

Bruk Grafisk linjekort eller tekstbasert Linjekort ved gjennomkobling av en linje fra et sted i nettet til et annet.  Linjekortet benyttes også ved feilfinning på en linje.

Patchkort

Bruk Patchkort ved patching av mange linjer i for eksempel et telerom.  Meny: Utskrift > Punkt > Valgt > Patchkort.  Du kan også skrive ut en patcheliste fra “Forenklet drift”.  Se Utskrift fra lister i de forskjellige kartotekene.

Avtapning fra en kveil

Vi tenker oss at du skal ha en avgrening fra en kveil som ligger i en kum.  Kummen er registrert som et punkt som kabelen går gjennom.  For å lage en avgrening på en kabel må du kappe kabelen i to.  Den første delen beholder den gamle IDen mens den nye får ny ID.  Se menyvalg Kutt kabel.

Tips for navnsetting ved kutting av kabler: Normalt vil det ikke være lønnsomt å merke om kabelen i virkeligheten.  Det kan derfor være lurt å ta utgangspunkt i navnet på den opprinnelige kabelen og legge et suffiks på de nye kabeldelene.  Da kan man ha som huskeregel at alle kabler som har et suffiks i Telemator bare er merket med IDen før suffikset i virkeligheten.  Suffikset kan være bokstaver eller tall.  For eksempel xxxxA, xxxxB osv. eller  xxxx-1, xxxx-2 osv. eller xxxx-01, xxxx-02 osv.

Neste gang man må kappe en av disse kablene får den nye kabelen neste ledige suffiks (automatisk).

Legg gjerne suffiks på den opprinnelige kabelen før den kappes første gang, da vil kuttefunksjonen ta utgangspunkt i det og legge riktig navn på den nye kabeldelen.

Slik deler du en kabel i to og skjøter den med en avgreningskabel:

1.  Kutt kabel.  Se funksjonen Kutt kabel

2.  Kabelkartotek: Registrer avgreningskabelen.

3.  Punktkartotek: Skjøt de 3 kablene.  Bruk meny Rediger - Skjøt ledere.  Se detaljene under Skjøt ledere.

4.  Se også «Registrering av CWDM-filter».