Registrering av mikrorørnett

Ofte blir det benyttet mikrorør når man bygger fibernett ut til kundene (kundenett, aksessnett, FTTH).  Det består av traséer med multirør som inneholder flere mikrorør.

Traséer med multirør legges mellom punktene i nettet.  Punkt kan være fra noder (siter), gjennom kummer, skap (fiberskap, pidestaller) og avgreningsmuffer og ende i kundetermineringer.  I fordelingsnettet kan et multirør inneholde mange mikrorør, mens i avgreningsnettet ut til kundene er det vanlig med ett mikrorør.

Mikrorøret ut til kunden kan gå direkte fra en kum eller fra en avgreningsmuffe på multirøret underveis til neste kum.  I avgreningsmuffen kappes ett av mikrorørene og skjøtes inn på mikrorøret til kunden.  En håndfull kunder (1-20) sogner gjerne til en kum (fiberskap eller pidestall).

Registrer punkt

Først oppretter du alle punkt i det området du skal registrere.  Dette kan du gjøre enten via et GIS-program som har kobling mot Telemator eller direkte i Punktkartotek.  Se mer om Punktkartotek.

Registrer traséer og rør

Deretter oppretter du traséer mellom de punktene du har registrert tidligere.  Dette kan du gjøre enten via et GIS-program som har kobling mot Telemator eller direkte i Trasékartotek.  Bruk gjerne en forhåndsdefinert mal uten rør. Se mer om Trasékartotek.

Etterpå kan du “legge” rør gjennom de forskjellige traséene.  Dette kan du gjøre fra kartet eller med menyvalget Rediger – Traséer – Legg inn rør i traséer.   Se Legg inn rør i traséer.

Skjøt rør i avgreninger

Dette forutsetter at punkt og traséer med rør har blitt registrert fra før.

Videre forutsettes det at du har en “kumliste” (fra den som har lagt rørene) som inneholder oversikt over alle kundetermineringer (der kunden har bestilt bredbånd) og rør-ender (avslutninger i tomtegrense der kunden ikke har bestilt bredbånd) med hvilke rør som går ut til de forskjellige kundene via de forskjellige avgreningene underveis.

Påfør gjerne (med penn) på denne listen hvilket punkt ID som er opprettet for hver kundeterminering.

Det anbefales at du går gjennom alle avgreningsmuffene en for en og skjøter rørene ut til hver kunde. Med denne fremgangsmåten kan du benytte en funksjon i Telemator (Kryss av for “Vis skjøt stopp ende”) for å sjekke ut begge retningene fra en avgreningsmuffe, slik at du skjøter kunderøret mot riktig kum.

Gjennomføring

1.  Gå gjennom alle avgreninger og skjøt alle gjennomgående mikrorør med skjøt type “helt rør” (dette betyr at mikrorøret ikke er kappet).  Har du lagt rør mellom kummene med funksjonen “Legg inn rør i traséer” er dette gjort automatisk.  Da kan du gå direkte til pkt. 2.

Stå i Punktkartotek og la arkfanen “Traséer” være valgt.

Ta gjerne utgangspunkt i kundeterminerings IDen som du har påført (med penn) i “kumlisten”.  (Bla eller søk deg frem til denne IDen)

Høyreklikk i listen (nederst i Punktkartotek) og velg “Gå til punkt/utstyr”.  Da kommer du til avgreningspunktet.  Du kan også navigere direkte fra kartet.

Høyreklikk i listen og velg “Skjøt rør”

Skjøt alle like rør med skjøt type “Helt rør” hvis det ikke allerede er gjort.  Se mer om Skjøt rør i valgt punkt.

2.  Gå gjennom alle avgreningene (på nytt) og skjøt rørene mot kundene

Bla eller søk deg frem til denne IDen.  (Ta utgangspunkt i kundeterminerings IDen som du har påført med penn i “kumlisten”) eller naviger deg utover i kabelnettet ved hjelp av utskriften “Nettdiagram - For kabler” hvor du dobbeltklikker på punkt for punkt eller naviger direkte fra kartet.

Tips: Hvis du er usikker på hvilken trasé (retning til kum eller skap) du skal skjøte kunde mot, kan du krysse av for “Vis skjøt stopp ende” som her blir kummen eller skapet rørene stopper i.

Skjøt deretter aktuelt mikrorør i multirøret mot kunderøret.  Se mer om Skjøt rør i valgt punkt.

Registrer kabler til kundene

Slik gjør du det på den normale måten:

3.  Gå til Kabelkartotek og opprett kabler mellom kum (eller skap, pidestall) og kundene.  Når du har opprettet den første kabelen benytter du ’Ny kopi’ for å lage neste kabel.  I ende A skriver du inn riktig kum og i ende B skriver du IDen på kundetermineringen til neste kunde.  Se Kabelkartotek.

4.  Legg kabel i traséer. Her kan det lønne seg å benytte funksjonen for å legge kabelen inn i flere traséer.  Denne funksjonen finner sammenskjøtte rør fra kum til kunde.  Da får du samtidig sjekket at riktig mikrorør er registrert og skjøtt frem til kunden.  Trykk på knappen ’Traséer og kveil’ for å komme til dialogen ’Traséer og kveiler for kabel:’.  Trykk deretter på knappen Automatisert plassering i flere traséer.  Se Automatisert plassering av kabel i traséer.

Slik gjør du det på en enklere måte:

1.  Gå til Punkt kartotek og finn punktet (skap, kum, pidestall) som kundekablene går ut fra.

2.  Trykk på arkfanen “Traséer” over listen nederst i skjermbildet.

3.  Trykk på knappen Skjøt rør.  Du kommer til dialogen for å skjøte rør.

4.  Klikk på alternativet “Vis skjøt stopp ende”.  Da ser du alle kundepunktene som rørene er skjøtt frem til.

5.  Høyreklikk på første røret som du skal legge kundekabel i og velg “Lag ny kabel fra mal og legg den i røret”.

6.  Velg mal med den type kabel som du skal benytte (Dette forutsetter at det er laget mal for den type kabel i Kabelkartotek.  Se Maler.)

7.  Fortsett med dette i alle rørene som skal ha kabel.