Registrering av innendørs kabelnett

Nye nett

Nyere kabelnett i bygninger er som regel bygget opp som strukturerte nett basert på standardene NS-EN 50173 og NS-EN 50174.

De har blant annet bygningsfordelere, etasjefordelere og uttak.  Mellom bygningsfordeler og etasjefordelere går det ofte både kobber og fiberkabel og mellom etasjefordelere og uttakene går det 4 pars kabler med kategori 5 eller bedre.

Slik registrerer du et innendørs nett:

1.  Begynn med å velge navnesystem.  Se tips under Navnsetting av punkt, utstyr og kabler

2.  Konfigurere oppdelingen av adressefeltet i Punktkartotek.  Se mer om “Ledetekster i adressefelt” under arkfanen Adresse.

3.  Registrer punktene i Punktkartotek:

Bygningsfordeler med minimum: ID, type og adresse.

Etasjefordelere med minimum: ID, type og adresse

Uttak med minimum: ID, type og adresse.  Opprett først ett stk. og kopier deretter det ved hjelp av “Ny kopi” funksjonen og oppgi hvor mange kopier du skal ha. Gå deretter igjennom alle uttakene og endre romnummer.

4.  Registrer kablene i Kabelkartotek:

Stamkabler mellom bygningsfordeler og etasjefordelere med minimum: ID, antall par/fiber, type, ende A og B

Lokalkabler mellom etasjefordelere og uttak med minimum: ID, antall par/fiber, type, ende A og B.  Opprett først ett stk.  Hvis du skal registrere fintermineringen i kontaktene lønner det seg å gjøre det nå.  Trykk på knappen Finterm i ende B.  Se Finterminer kabel i punkt.
Kopier deretter kabelen ved hjelp av “Ny kopi” funksjonen og oppgi hvor mange kopier du skal ha.  Husk å velge “Økende” i ende B og kryss av for “Kopier også finterminering i ende B” før du trykker knappen OK.

5.  Finterminer kablene i begge ender:

3.  Stamkabel i ende A.  Her lønner det seg å stå i Zoom Punkt.  Velg først bygningsfordeleren.

Hvis du skal terminere på plint, høyreklikker du på ønsket kabel og velger “Finterminer kabel”.  Se Finterminer kabel i punkt

Hvis du skal terminere i panel, høyreklikker du i listen og velger “Mengdefinterminering av kabler”.  Se Mengde finterminering av kabler...

4.  Stamkablene i ende B.  Her lønner det seg å stå i Zoom Punkt og velge etasjefordeleren

Følg retningslinjene i pkt. 1

5.  Lokalkablene i ende A.  Her lønner det seg å stå i Zoom Punkt og velge etasjefordeleren.

Høyreklikk i listen og velg “Mengdefinterminering av kabler”.  Se Mengde finterminering av kabler...

6.  Registrer eventuelle utstyr i Utstyrkartotek:

Se Opprett nytt utstyr.

7.  Administrer nettet og rut linjer ut til uttakene ved hjelp av “Forenklet drift fra utstyr i punkt”.  Se Forenklet drift fra utstyr i punkt

Eksisterende kabelnett i eldre bygg

Eksisterende kabelnett i eldre bygg er normalt lagt opp med stamkabler og horisontale kabler. De er imidlertid sjelden finterminert i etasjefordelerne etter en standard.  Det er ofte heller ikke benyttet kabler som tåler høye overføringshastigheter og kanskje er ikke de forskjellige bestanddelene i nettet navnsatt.

I de fleste tilfellene kan du imidlertid benytte fremgangsmåten beskrevet under Nye nett for å registrere og drifte nettet.

Nett med transisjons punkt (TP)

Et transisjonspunkt (TP) er et “mellompunkt” mellom etasjefordeler og uttak.  TP er bl.a. beskrevet i NEK EN 50174-1:2000.  Det blir også kalt et konsolideringspunkt (CP) og er bl.a. beskrevet i NEK EN 50173-1:2002.

Transisjonspunkt står ofte i taket i en korridor. Det er teknisk sett der kabelen avsluttes.  Deretter kommer det grenstaver ved hver arbeidsplass hvor kabel tas over himling fra forskjellige rom og kobles til TP-punktet i korridoren. Resultatet er at uttakene praktisk sett befinner seg i et annet rom enn TP-punktet.

TP-punkt benyttes som en foreløpig avslutning av en lokalkabel til arbeidsplass i et kontorlandskap.  Dette er fordi arbeidsplasser og skillevegger flyttes når behovene endres.

Anbefalt måte å registrere konsolideringspunkt på hvis du IKKE har Trasémodul:

1.  Registrer et punkt for hvert uttak (ved arbeidsplassene) i Punktkartotek.

2.  Registrer et punkt for hvert transisjonspunkt i Punktkartotek.  Ett transisjonspunkt kan benyttes til flere uttak.

3.  Registrer kabler fra etasjefordeler til uttakene i Kabelkartotek.

4.  Benytt knappen Kabel går via/kveil i Kabelkartotek for å registrere at kabelen går via transisjonspunktet.

Anbefalt måte å registrere konsolideringspunkt på hvis du har Trasémodul:

1.  Registrer et punkt for hvert uttak (ved arbeidsplassene) i Punktkartotek.

2.  Registrer et punkt for hvert transisjonspunkt i Punktkartotek.  Ett transisjonspunkt kan benyttes til flere uttak.

3.  Registrer en trasé mellom etasjefordeler og konsolideringspunktet i Trasékartotek.

4.  Registrer kabler fra etasjefordeler til uttakene i Kabelkartotek.

5.  Benytt knappen Traséer og kveiler i Kabelkartotek for å legge kablene i traséen eller gå til Trasékartotek og legg kablene i traséen der med knappen Legg til kabel