Svarte- og hvitelister for å styre brukernes rettigheter til å opprette og endre element

”Svarte-” og “hvitelister” kan lages for å styre brukernes rettigheter til å opprette og endre element i elementenes hjemme-kartotek.   Rettighetene er relatert til “eier” av elementet.  Det vil si at noen brukere kan opprette og redigere for eksempel kabler med eier1 og andre brukere kan opprette og redigere kabler med eier2.  I en stor bedrift kan for eksempel eier1 være IKT avdelingen og eier2 være elektroavdelingen slik at man kan ha tele/data- og strømkabler i samme database.

Det understrekes at dette er en langt fra sikker måte å styre rettigheter på, men det hindrer brukerne i å gjøre utilsiktede feil.

Slik fungerer listene:

Hviteliste (whitelist): Dersom den er tom kan alle lagre.  Dersom den ikke er tom kan kun de som er oppført der lagre.

Svarteliste (blacklist): De som er oppført der kan ikke lagre (det gjelder selv om de står i hvit liste).

Hvilke bruker som ligger i listene for hver “eier” kan sees nederst i “Eierkartotek” (se rød ramme i dialogen under).  Se mer om Eierkartotek.

For å legge inn brukere i de 2 listene må man ta i bruk eksport/import menyen for tabeller og velge tabellen for “Eier”.  Slik gjør du det:

1.  Skriv ut en tabell med eiere

2.  Fyll inn aktuelle brukere i hvite og svartelisten i kolonnene med henholdsvis kolonnekodene “Owner.Whitelist” og “Owner.Blacklist” (semikolon benyttes for å skille brukerne)

3.  Lagre listen som en tab-separert tekstfil

4.  Importer listen i Telemator med operasjonen “Importer endringer”

Se mer detaljer om «Eksporter/Importer tabeller…»