NETadmin

NETadmin er et støttesystem for provisjonering av utstyr i bredbåndsnett.  Telemator har et eksport- og et importalternativ som er spesialtilpasset for samhandling med NETadmin.

Eksporter ODFer med konnektor for hver kunde og alle punkter med rør-ender uten kabel

Denne eksporten viser hvilke konnektorer i ODFene som ender hos hvilke kunder.  I tillegg inneholder den en liste med rør-ender (punkter) som ikke har kabel.

Den kan importeres til NETadmin for å vise sammenhengen mellom porter i utstyr og konnektorer i ODFene.  Forutsetningen er at utstyr og patching mellom porter i utstyr og konnektorer i ODFer er registrert i Telemator.

Det finnes ingen standard import for denne eksporten i NETadmin.  Det må lages et SQL-skript i hvert enkelt tilfelle.  MX Data er behjelpelig med å formidle kontakt med tilvirker av slikt skript.

Importer (sammensatt fil)

Dette menyvalget importer nodeutstyr med porter, plasserer det i node, oppretter linjer med eventuelle tjenester (hvis de ikke finnes fra før i databasen), ruter linjene både på port i utstyr og på fibre i kabler samt oppretter tilhørende kunde.  Se figur og mer forklaring under «Importer tilpasset fil med nodeutstyr, kundelinjer og kundenavn».

Importen prøver å parre kundepunkt i Telemator med kundepunkt i importfilen.  Den sjekker først ID i importfilen mot punktID i Telemator.  Finnes ikke sammenfall sjekkes det mot alias på punkt i Telemator og finnes fortsatt ikke sammenfall sjekker det på kartposisjon på kundepunkt innenfor 20m.  For å få dette til å fungere må aktuelle kundepunkt-typer være kategorisert under «Arkfanen Punkt kategori»

TIPS: Sjekk på kartposisjon tar en del tid, så relasjon mellom punkt i importfil og tilsvarende punkt i Telemator er lurt å opprette på forhånd. Da slipper funksjonen i teste mot kartposisjon ved hver import.  Relasjonen kan opprettes ved å legge ID fra importfila på tilsvarende alias for kundepunkt i Telemator.  Se mer om det under «Rediger i kartotekene ved hjelp av Excel» og tabellen «Alias for kabler, punkt, utstyr og linjer».

Finnes ikke sammenfall i noen av de 3 alternativene skrives opplysning om det i loggfilen og punktet opprettes i Telemator med prefiks AUTOGEN- slik at det skal være enkelt å søke opp i ettertid og registrere trasé og kabel til det, samt endre ID.

Finnes sammenfall for kundepunkt opprettes nodeutstyret i Telemator (hvis det ikke allerede er opprettet) med utstyr-ID prefikset med AUTOGEN-.

Hvis det finnes en gjennomskjøtt fiber mellom node og kundepunkt opprettes og rutes en linje mellom kundepunkt og nodepunkt på første gjennomskjøtte fiber i kundekabel samt på tilhørende port på utstyret i noden.

Hvis det ikke finnes et linjenummer i samme rad i importfilen eller på aktuell fiber i databasen, opprettes det et linjenummer prefikset med AUTOGEN-.

Hvis det ikke finnes en gjennomskjøtt fiber mellom node og kunde skrives opplysning om det i loggfilen.

Det finnes også et eget automation kall for denne importen slik at den kan kjøres automatisk med faste mellomrom ved hjelp av en skript-fil.  Se mer om det under ««Automatisk import av sammensatt importfil».

Det finnes ingen standard eksport i NETadminfor for dette import formatet i Telemator.  Det må lages et SQL-skript i hvert enkelt tilfelle.  Kontakt support@mxdata.no så sender vi formatet for importfilen.

Import av linjer i stamnettet

Importen kan også ta hensyn til overordnede porter, noe som gjør det mulig å se sammenhengen gjennom hierarkisk koblet utstyr i nettet ved hjelp av i utskriften «Nettdiagram for linje».  Den viser hovedveien for linjen gjennom hele stamnettet fra kundesvitsj til PE-ruter (mao.: en kundelinje kan nå vises hele veien fra kundeterminering til PE-ruter).  Det virker på denne måten:

Fase 1: Importerer alle utstyr med teksten «AUTOGEN_CIRCUIT_EQ2EQ» i kolonne A

alle porter blir satt til trådløs

alle til-porter blir merket som «overordnet»

Lagrer utstyr-id til fase 2.

Fase 2: Går igjennom alle utstyr som er importert i fase 1 (kun de fra EQ2EQ (linjer i stamnettet), ikke de fra EQ2DELIV (linjer til kundene))

Relaterer alle porter som ikke er overordnet til en overordnet port (hvis det er flere velges en og de andre ignoreres)

Fjerner «trådløs alternativet» fra porter som er patchet innenfor samme punkt

Fjerner «trådløs alternativet» fra port når linjens start- og stopp-ende er i samme punkt.