Digital krysskobler funksjon

En digital krysskobler består normalt av ett virtuelt kort for hver trunkretning.  De er konfigurert med det antall kanaler som finnes i trunkene.

Oppretting av krysskobler i Trunkmodulen forenkler jobben med å rute linjer på riktige kanaler og trunkretninger og gjør det lettere å holde oversikten på hvilke kanaler som er ledig og opptatt.

Forutsetningen er at aktuelle kort med kanaler er definert i det utstyret som skal være med i krysskobleren.  Se mer om hvordan du skal gjøre det under Digital krysskobler og Registrering av SDH ringer og PDH krysskoblere.

Opprett en digital krysskobler

Du kan opprette en ny krysskobler eller kopiere en annen krysskobler eller en mal.  For å kopiere en krysskobler eller mal, se Ny kopi av krysskobler.

Slik oppretter du en krysskobler:

1.  Gå til Utstyrstrunkkartoteket ved å trykke på arkfanen

2.  Trykk på knappen Ny

3.  Velg at dette skal være en “Krysskobler” ved hjelp av nedtrekksmenyen for det.

4.  Fyll inn feltet for Utstyrtrunk ID

5.  Fyll deretter inn krysskoblertype, etablert dato og eventuelt merknad.

6.  Trykk på knappen Lagre

7.  Legg deretter inn kortene i krysskobleren.  Se Legg kort til en krysskobler

Legg kort til en krysskobler

Du må stå i Utstyrstrunkkartotek for å knytte kort til en krysskobler.  Forutsetningen er at aktuelle kort med kanaler er definert i det utstyret som skal være med i krysskobleren.  Dette gjøres i Utstyrkartoteket ved at du oppretter virtuelle kort med så mange kanaler som krysskobleren skal ha i hver retning.  Disse kanalene (portene) relaterer du mot trunkporten som går i den aktuelle retningen.

Det skal være ett kort for hver trunkretning med kanalnummer som bør se like ut som tilsvarende porter i mangementsystemet for utstyrene.  Dette for at det skal være lettere å kjenne seg igjen det samme i begge systemene.

Slik legger du kort inn i en krysskobler:

1.  Trykk på knappen Rediger kort i trunk.  Du kommer til dialogen “Kort i utstyrstrunk”.

2.  Trykk på knappen Legg til…

3.  Velg det utstyret som skal være med i krysskobleren

4.  I listen du nå kommer til velger du kort.  Du kan velge flere kort i en gang ved å klikke på første og holde shift-tasten nede når du klikker på siste.  Vil du legge til flere holder du ctrl-tasten nede mens du klikker på ett og ett av dem.  (NB: Det går bare an å ha ett kort i hver retning.  Brukes flere kort for å representere alle kanalene i en retning, må de integreres på et kort (gi gjerne beskjed til MX Data hvis bruk av flere kort i hver retning bør støttes))

5.  Når du har valgt ønskede kort trykker du på knappen OK.

6.  Gjenta pkt 2 til 5 inntil du har fylt inn alle kortene

7.  Bruk knappene Flytt opp og Flytt ned hvis du vil endre rekkefølgen på kortene

Ruting av linje på en kanal i en krysskobler

Slik gjør du det:

1.  Gå til Utstyrstrunkkartoteket ved å trykke på arkfanen

2.  Velg ønsket krysskobler og linje (eller opprett linjen først i Linjekartotek)

3.  Dobbeltklikk på ønsket kanal (port) eller høyreklikk på den og velg menyvalg “Utfør ruting”.  Da kommer du til dialogen “Utfør ruting på port i utstyrstrunk”.

4.  Hak av for de retningene du ønsker å rute på (normalt 2 retninger, 3 hvis det er en Y kobling).

5.  Trykk på knappen Rut

Ruting av redundant linje

Hvis du skal ha en redundant linje som skal rutes en annen vei, kan du opprette en ny linje (i Linjekartotek) og rute den på kortet som går den andre veien.  Husk å relatere disse linjene til hverandre i Linjekartotek.

Eksempel:

Vi tenker oss at det gjelder en Y-kobling i et PDH nett med 3 veier, YF=Fellesvei, YH=hovedvei og YR=Reserve vei.

Da kan du opprette 3 linjer for dette som heter henholdsvis 20000 YF, 20000 YH og 20000 YR.  (hver linje er altså suffikset med mellomrom og type “vei”.  Du kan i stedet benytte deg av relasjonstype for linjene, men da må du benytte forskjellig linjenummer på dem og bruke henholdsvis F, H og R for relasjonstype.

Slett ruting av linje på en kanal i en krysskobler

Slik gjør du det:

1.  Gå til Utstyrstrunkkartoteket ved å trykke på arkfanen

2.  Velg ønsket krysskobler

3.  Dobbeltklikk på ønsket kanal (port) eller høyreklikk på den og velg menyvalg “Utfør ruting”.  Da kommer du til dialogen “Utfør ruting på port i utstyrstrunk.

4.  Kryss av for de portene på de kort du ønsker å slette rutingen på.

5.  Trykk på knappen Slett

Forklaring på valgene i høyreklikk menyen

Utfør ruting - Med dette menyvalget ruter du valgt linje på valgt kanal.  Hak av portene som skal ha ruting og trykk knappen OK.

Gjør linje valgt - Med dette menyvalget gjør du linjen du høyreklikker på valgt.

Rediger port - Med dette menyvalget kan du redigere direkte på de portene som har kanaler

Rediger inn/ut port - Med dette menyvalget kan du redigere direkte på de overordne portene.  I merknadsfeltet på porten legger du inn i hvilken retning porten går.

Gå til utstyr - Med dette menyvalget kan du gå til Utstyrkartotek og vise det utstyret du høyreklikket på.

Gå til zoom Utstyr øverste port -  Med dette menyvalget kan du gå til Zoom Utstyr og første port på det utstyret du høyreklikket på.  Det er ikke relevant for en krysskobler, men for en trunk.

Gå til zoom Utstyr valgt port -  Med dette menyvalget kan du gå til Zoom Utstyr og vise porten i det utstyret du høyreklikket på.

Gå til Utstyrstrunk i valgt inn/utkolonne  -  Med dette menyvalget kan du gå til den utstyrtrunken som vises i kolonnen inn/ut.  Dette er hvis en linje går gjennom flere utstyrstrunker som henger sammen.

Gå til Linjekartotek - Med dette menyvalget kan du gå til Linjekartotek og få vist den linjen som er rutet på den porten du høyreklikket på.

Kolonner - Med dette menyvalget kan du velge hvilke kolonner du ønsker å se.

Skriv ut - Med dette menyvalget kan du skrive ut de kolonnene du ønsker.

Ny kopi av krysskobler

Du kan kopiere en digital krysskobler eller en mal ved å trykke på knappen Ny kopi.  Du kommer til dialogen “Utstyrtrunk - Ny kopi”, her kan du oppgi hvor mange kopier du skal opprette av den krysskobleren du står på eller en mal som du velger med knappen < Mal.

NB: Det er bare generell informasjon om krysskobleren som kopieres, ikke kortene.