Et utendørs fibernett består av fiberkabel som gjerne er lagt mellom diverse noder (telerom, utstyrsrom, datarom, siter og tilsvarende), via kummer og skap. Dette blir gjerne kalt stamnettet.
Det går også kabler fra nodene og ut til kundene. Dette blir gjerne kalt aksessnettet eller fiber til hjemmet (FTH).
Eksemplet her tar utgangspunkt i kabelnettet for bredbåndsselskap, men prinsippene blir de samme i et bedriftsinternt nett.
På strekningen mellom nodene eller ut til kundene er det normalt flere kabelstrekk. Kablene kan ligge i forskjellige trasétyper slik som grøfter, betongkanaler langs jernbanespor, spunnet på høyspentkabler, i taket i tunneler osv. Fiberkabler inneholder normalt små rør med 8 eller 12 fibre.
Underveis på en kabelstrekning kan kabelen gå via trekkummer hvor den er lagt i kveil for eventuell fremtidig avtapning, og ende opp i skjøter eller patchpanel i endene. Patchpanelene står normalt i nodene (og tilsvarende) og ute hos kundene (bedrifts).
Rack og ODF: I Telemator registreres nodene og tilsvarende som punkt. Rack og ODFene registreres som finterminering på kablene.
En skjøt kan være en glattskjøt hvor fibrene i 2 kabler er sveiset sammen 1:1 eller en greinskjøt hvor det er flere enn 2 kabler som møtes og hvor fibrene skjøtes i forskjellige retninger. Noen fibre i en greinskjøt kan også legges i “tamp” til fremtidig bruk.
”Tamp” i en skjøt betyr fibre som ikke er skjøtt videre og i en ODF betyr det fibre som ikke er terminert ut på konnektorer.
Skjøte- bokser/muffer: En skjøt består av en boks eller muffe (kan være flere) som ligger i en kum eller et skap hvor fibrene sveises sammen, en mot en og legges i spor (posisjoner) i kassetter.
I Telemator registreres kummen og skapet som et punkt, og skjøte-muffen/boksen registreres som finterminering på kablene inne i disse.