Registrering av splittere

En splitter kan være både patchbar og sveisbar.  En patchbar splitter står oftest i en node eller tilsvarende.  Den registreres UTEN fast kabel (også kaldt pigtail eller kabelbein) mellom splitter og ODF.  Man benytter en linje for å forbinde porten i splitteren med porten i ODF’en.

En sveisbar splitter står oftest i en kum (manhole, brunn, brønd) eller utendørs skap.  Den registreres MED fast kabel (også kaldt pigtail eller kabelbein).

Det er en god idé å krysse av for “Port starter på 0” når du er i dialogen for å redigere kort.  Da kan du bruke port 0 som overordnet port (linjeport) på alle splitterne.

Det anbefales å ha en kabel for kundeportene som har så mange fibre som det er kundeporter og fintermineres slik at fibernummer blir samme nummer som portnummer.  I tillegg en kabel (1 fiber) for overordnet port.

Du kan laste ned maler for splittere fra mxdata.no med menyvalg: Eksport/Import > Maler > Hent TEMPLATE-TM- maler fra mxdata.no  Se mer om dette under Hent nye TEMPLATE-TM- maler fra mxdata.no

Slik registrerer du en patchbar splitter-mal

Feltinnhold i beskrivelsen under er eksempler, du må avpasse de etter dine splittere.

1.  Du må stå i Utstyrkartotek

2.  Trykk på knappen Ny

3.  La feltet «Kopi av» være blankt  (fordi vi skal registrere en mal fra skratch)

4.  Trykk på knappen OK

5.  Bruk Utstyr ID: TEMPLATE-SPLITTER 1:4 (utstyret har totalt 5 porter, 1 inn og 4 ut)

6.  Fyll inn: Type: SPLITTER 1:4 og Modell og Fabrikat etter behov

7.  Trykk på knappen Lagre

8.  Trykk på knappen Rediger kort

9.  Fyll inn Kort/modul: 1, Antall porter: 5, Type: Modell eller SPLITTER 1:4, og kryss av for «Port starter på 0»

10. Trykk på knappen Lagre

11. Trykk på knappen Lukk

12. Trykk på knappen Rediger port på kort eller høyreklikk på port 0 og velg Rediger port

13. Kryss av for «Port er: Overordnet port»

14. Fyll inn: Antall pinner: 1 hvis inngangen bruker 1 fiber, 2 hvis den bruker 2, Type (connektor):LC (PIGTAIL hvis det er en sveisbar versjon), Merking: INN

15. Trykk på knappen Lagre

16. Høyreklikk på port 1 og velg Rediger port

17. Fyll inn: Antall pinner: 1 hvis inngangen bruker 1 fiber, 2 hvis den bruker 2, Type: LC (PIGTAIL hvis det er en sveisbar versjon), Merking: UT-01

18. Trykk på knappen Kopier denne porten til etterfølgende porter

19. Høyreklikk på første UT-port og velg «Relater port til overordnet port»

20. Fyll inn kort og port for overordnet port

21. Fyll inn 4 for «Antall porter data skal repeteres for

22. Trykk på knappen Lagre

Slik legger du på pigtail (kabelhale) for å få en sveisbar splitter-mal

1.  Du må stå i Kabelkartotek

2.  Trykk på knappen Ny

3.  La feltet «Kopi av» være blankt  (fordi vi skal registrere en mal fra skratch)

4.  Trykk på knappen OK

5.  Bruk Kabel ID: TEMPLATE-SPLITTER-001 (kabelen som skal benyttes på inn-porten)

6.  Fyll inn: Type: Fiber sm, Antall fiber: 1, Ende B: TEMPLATE-SPLITTER 1:4, Lengde: 1 og resten av feltene etter behov

7.  Trykk på knappen Lagre

8.  Trykk på knappen NyKopi for å lage kabelen til ut-portene

9.  Kryss av for «Kopier også Lengde» og trykk knappen OK

10. Endre «Kabel ID» til: TEMPLATE-SPLITTER-002 (kabelen som skal benyttes på ut-portene)

11. Endre «Antall fiber» til: 4 (1 fiber for hver UT-Port)

12. Trykk på knappen Rediger i ende B, og velg Finterminer.  Du kommer til Zoom Utstyr

13. Sett fokus på port 0 og trykk på knappen Finterminer kabel i utstyr

14. Velg kabel TEMPLATE-SPLITTER-001 i feltet for «Kabel» og skriv 1 i feltet for «Leder»

15. Trykk på knappen Finterminer alle kabler

16. Skroll til høyre i listen, så ser du kablene

Slik benytter du en sveisbar splitter-mal

1.  Du kan stå i Utstyrkartotek (men også i Punktkartotek, arkfanen Utsyr over listen nederst, høyreklikke i listen og velge «Opprett nytt utstyr fra mal»)

2.  Trykk på knappen Ny

3.  I feltet «Kopi av» velger du malen du nettopp laget

4.  Trykk på knappen OK

5.  I feltet «Plassert» i velger du det punktet (kum, skap) som splitteren skal ligge i

6.  Legg inn den ID’en du ønsker å benytte i feltet «Utstyr ID:»

7.  Trykk på knappen Lagre, da vises denne dialogen

8.  I feltet Kabel ID, skriver du ID på den første pigtail-kabelen som blir laget (den som går til INN-porten).  Kabelen som går til UT-portene får navn med stigende løpenummer i forhold til innkabelen, så det er lurt å legge inn et løpenummer på slutten av ID’en (f.eks. SPLITTER-001)

9.  Trykk på knappen OK

Slik skjøter (skarvar, splidser) du inn på en sveisbar splitter

1.  Du må stå i Punktkartotek og funnet frem det punktet som inneholder splitteren.  Enklest er å trykke på knappen <Gå til bak feltet «Plassert i» i Utstyrkartotek

2.  Trykk på arkfanen «Kabel» over listen nederst i kartoteket hvis den ikke allerede er valgt

3.  Trykk på knappen Sjøt ledere.  Du kommer til dialogen for å skjøte ledere.  Du skal nå se både innkommende og utgående kabler fra punktet samt begge kablene fra splitteren.

4.  Velg kabel og fiber du skal skjøte mot inn-porten i feltene for «Fra kabel»

5.  Velg kabel og fiber fra inn-porten i feltene for «Til kabel».

6.  Trykk på knappen Utfør

7.  I dialogen «Skjøt leder intervall» velger du «Automatisk skjøt» og trykker knappen OK

8.  Velg kabel og fiber du skal skjøte mot første ut-port i feltene for «Fra kabel»

9.  Velg kabel og fiber fra første ut-port i feltene for «Til kabel».
Velg alternativet «Skjøt en leder»

10. Trykk på knappen Utfør

11. I dialogen «Skjøt leder intervall» velger du «Automatisk skjøt» og trykker knappen OK

12. Gjenta pkt. 8-12 for resten av ut-portene

Slik ruter du linjer inn og ut av en splitter som er skjøtt inn på kablene

Det er mange måter å gjøre det på, her skal vi vise en av dem.  Først skal det gå en linje fra en port på en OLT i noden, til en konnektor på ODF, gjennom kabelnettet og inn på inn-porten på splitteren.  Deretter skal det gå linjer fra hver av ut-portene som er i bruk og til kundepunktene.

1.  Du kan stå i Zoom Utstyr

2.  Finn splitteren

3.  Høyreklikk på inn-porten og velg «Opprett ny linje og utfør ruting»

4.  Velg en mal for linje hvis du har det eller velg «Antall tråder» er lik 1 (fordi malen du benytter bruker 1 fiber)

5.  Velg ett av de 2 alternativene du har for å lage linje-ID

6.  Trykk på knappen OK

7.  Du vil nå se en dialog som viser hvilken tråd som blir rute på hvilken port og pinne.  Trykk på knappen OK

8.  Du vil se en liste som viser kablene og fibernummer som blir brukt tilbake til ODF i node.  Trykk på knappen Rut linjen i valgte ledere

9.  Finn OLT’en som linjen skal inn på i noden ved hjelp av mulighetene øverste i skjermbildet

10. Rut linjen på aktuell port ved å høyreklikk på den og velg menyvalg Utfør ruting

11. Finn splitteren på nytt

12. Høyreklikk på første ut-port og velg «Opprett ny linje og utfør ruting»
Velg en mal for linje hvis du har det eller velg «Antall tråder» er lik 1 (fordi malen du benytter bruker 1 fibre)

13. Velg ett av de 2 alternativene du har for å lage linje-ID

14. Trykk på knappen OK

15. Du vil nå se en dialog som viser hvilke tråd som blir rute på hvilken port og pinne.  Trykk på knappen OK

16. Du vil nå se en liste som viser kablene og fibernummer som blir brukt ut til kundetermineringen.  Trykk på knappen Rut linjen i valgte ledere

Slik skriver du ut et linjekort

1.  Velg en linje i f.eks. Linjekartotek

2.  For skjematisk linjekort, velg menyvalg Utskrift > Linje > Valgt > Vis linje i Nettdiagram

3.  For tekstbasert linjekort, velg menyvalg Utskrift > Linje > Valgt > Linjekort