Merkesystem OE Kombinett

Dette er en standard for strukturerte kabelnett som er utviklet av daværende Oslo Energi.  Den dekker nett for telefon, calling og data.  Den dekker ikke navnsetting av utstyr.

Kabler, etasjefordelere og uttak i forskjellige bygninger skilles ved forskjellige bygningsstamkabel-ID. Bygningsstamkabel-ID er plassert i midten av IDen.  Ved sortering medfører dette at f.eks. alle lokalkablene i alle bygningene grupperes sammen osv.  Dette medfører at du ikke kan filtrere (selektere) på en bestemt bygning eller elementtype.

Telemator konseptet inneholder en egen modul (Prosjekterings modulen) for kalkulering og generering av kabelnett basert på bl.a. Kombinettstandarden.  Dette er en arbeidsbesparende måte å dokumentere nye kabelnett på, fordi du slipper å taste inn alle detaljer om et nytt nett og huske alle prosjekteringsreglene.

I "OE - KOMBINETT  HOVEDMANUAL", av Oslo Energi, kan du se flere detaljer om Kombinett.

Feltene i dialogen OE Kombinett merkesystem for punkt

Med dialogen under kan du lage IDer både for bygningsfordeler, etasjefordeler og arbeidsplasser.

Dialog for navnsetting av arbeidsplasser, etasjefordelere og bygningsfordelere

Trasé for stamkabel (kabelsjakt ID)

Her oppgir du bygningsstamtrasé-ID på den traséen (ofte kabelsjakt) som etasjefordeler (EF) og arbeidsplasser er tilknyttet.

OBS: Det kan være flere bygningsstamkabler (vertikale kabelsjakter) med forskjellig ID i en bygning.  I et nettområde har alle bygninger forskjellige bygningsstamkabel-ID.

Etasje for etasjefordeler

Her oppgir du etasjenummer for den etasjen etasjefordeler (EF) er plassert.  Dvs. er arbeidsplassen i 4. etasje tilknyttet etasjefordeler i 3. etasje, skal det for arbeidsplassen stå 03 (3 hvis bygningen har mindre enn 10 etasjer).

ArbeidsplassID

Dette er en fortløpende ID (løpenummer) på arbeidsplassene.  Hvis du trykker på knappen  finner Telemator en unik ID. IDen du oppga benyttes hvis det gir en unik ID - hvis ikke benyttes neste ledige ID.

Byggfordeler

I dette feltet oppgir du IDen på byggfordeleren.  Du kan skille på bygningsfordeling for tele, calling og data.  Hvis bygningsfordelerne er registrert i kartoteket "Standarder og materiell" kan du benytte knappen  for å velge.

Feltene i dialogen OE Kombinett merkesystem for kabler

Med denne dialogen kan du lage navn på de forskjellige kablene i Kombinett.

Dialogen for navnsetting av kabler i Kombinett.

Kabelanvendelse

Her oppgir du hva kabelen skal benyttes til:

Bygningsstamkabel tele (BT) benyttes mellom bygningsfordeler og etasjefordeler (EF).

Bygningsstamkabel calling (BC) benyttes mellom bygningsfordeler og etasjefordeler (EF).

Bygningsstamkabel data (BD) benyttes mellom bygningsfordeler og etasjefordeler (EF) vanligvis der det benyttes dataterminaler som er tilknyttet sentralt plassert stormaskin i eget datarom.  Det var vanlig i eldre anlegg.

Lokalkabel tele/calling (LT) benyttes mellom etasjefordeler (EF) og uttak for tele/calling.

Lokalkabel data (LD) benyttes mellom etasjefordeler (EF) og uttak for data.

Utjevningskabel data (UD) brukes i samme situasjon som bygningsstamkabel data.  De benyttes mellom etasjefordelere (EF).  (vanlig i eldre kabelnett)

Patchkabel (PD) benyttes mellom etasjefordeler og tilhørende patchpanel (vanlig i nyere kabelnett).

Hvis kabelanvendelsene er registrert i kartoteket "Standarder og materiell", kan du benytte knappen  for å velge.

Trasé for stamkabel (kabelsjakt nr)

Her oppgir du bygningsstamtrasé-ID på den traséen (kabelsjakt) hvor kabelen skal benyttes.

OBS: Det kan være flere bygningsstamkabler (vertikale kabelsjakter) med forskjellig ID i en bygning.  I et nettområde har alle bygninger forskjellige bygningsstamkabel-ID.

Etasje for etasjefordeler

Her oppgir du etasjenummer for den etasjen som etasjefordeler (EF) for de aktuelle kablene er terminert (bygningsstamkabler, lokalkabler og patchpanelkabler).

Kabel/Arbeidsplass ID

Dette er en fortløpende ID på kabelen.  Går kabelen til en arbeidsplass, tilsvarer kabel ID arbeidsplass ID.  Går kabelen fra en bygningsfordeler til en etasjefordeler (EF), er det en fortløpende ID for alle bygningsstamkabler med samme anvendelse til samme etasjefordeler.

Hvis du trykker på knappen  finner Telemator en unik ID. IDen du oppga benyttes hvis det gir en unik ID - hvis ikke benyttes neste ledige ID.