Fargekoder for kabler

Med dette menyvalget kan du definere fargekoder for kabler.

Fargekodene lagres i tekstfiler i mappen …\Lib\Cabcolor med en fil for hver fargekode.  Navnet på tekstfilen er lik navnet på fargekoden med tillegg for endelsen “.ini”.

Feltene i dialogen "Rediger fargekode"

Dialogen for fargekoder på kabler.

Valgt fargekode

I dette feltet skriver eller velger du navnet på fargekoden som du skal opprette eller redigere.

Når du registrerer en kabel i Kabelkartotek må navnet på fargekoden legges i feltet “Fargekode” for at kabelen skal få aktuell fargekode.  Fargekoden kan også knyttes til kabel kode i “Standarder og materiell”.  Da blir fargekoden også valgt når du velger kabelkode.

Navnet på fargekoden kan maksimalt være 15 tegn.

Merknad-

I dette feltet kan du skrive hvilke kabler koden gjelder for.

Listen "Farge på hver leder"

I denne listen registrerer du hver leder/fiber i kabelen med sin respektive farge.  Den skrives på formen: A=BBCCCC-DDDDDDDD eller A=DDDDDDDDDDDDDD der:

A er leder eller fibernummer

B er nummeret på røret i kabelen (gjelder fiberkabel)

C er fargen på fiberrøret eller båndet

D er fargen på fiber eller leder

Bindestreken blir oppfattet som skille mellom rør-fiber eller bånd-leder fargen.  Hvis du ikke benytter bindestrek kan du bruke alle tegnene for å beskrive leder / fiber fargen.

Fargekoden vises slik for:

(1) Fiber: BC-D

(2) Fiber par: BC-D/D

(3) Kobberleder: C-D

(4) Kobberpar: C-D/D

Tips for fargekode på fiberkabler: I fiberkabler er det ofte mange rør som har samme farge.  Her kan det være lurt å skrive nummeret på røret før fargen på røret slik at det er lettere å forholde seg til det for de som skal skjøte kablene.  Se eksempel under.

1=1Rød-Blå

2=1Rød-Hvit

3=1Rød-Gul

4=1Rød-Grønn

osv.

Eksempel:

Kobberkabel:

1a=Hvit-Blå - beskriver farge på leder 1a der Hvit er fargen på båndet og Blå er fargen på lederen.    Hvis leder 1b=Hvit-Rød vil du se følgende der Telemator slår sammen ledere til par: Hvit-Blå/Rød.

Fiberkabel:

26=3Hvit-Grønn - beskriver rørnummer, rørfarge og farge på fiber 26 der 3 er rørnummer, Hvit er fargen på røret og Grønn er fargen på fiberen.

I lister og utskrifter vil dette se slik ut: 3Hvit-Grønn

Slik lager du fargekode for en kabel

1.  Velg funksjonen Fargekoder for kabler i Vis-menyen.  Du kommer til dialogen "Rediger fargekoder".

2.  Trykk på knappen Ny.

3.  I feltet "Valgt fargekode" skriver du navnet på fargekoden.

4.  Trykk på knappen Lagre.

5.  I feltet “Merknad” kan du skrive hvilke kabeltyper fargekoden passer for.

6.  I listen "Farge på hver leder", skriver du fargen på hver leder i kabelen.  Dette kan du også benytte Excel til.  Se Bruk av Excel for å lage fargekoder.

7.  For kobberkabel kan fargekoden skrives på formen:
1a=Hvit-Blå
1b=Hvit-Rød
2a=Hvit-Hvit
2b=Hvit-Rød
3a=Hvit-Gul
osv.

8.  For fiber- og enlederkabel skrives fargekoden på formen:
1=1Rød-Blå
2=1Rød-Hvit
3=1Rød-Gul
4=1Rød-Grønn
osv.

9.  Trykk på knappen Lagre.

Slik lager du en ny fargekode ved å kopiere en som allerede er registrert

1.  Trykk på knappen Ny kopi.

2.  I feltet "Valgt fargekode" endrer du navnet på den fargekoden som nå står i feltet til den som er aktuell.

3.  Trykk på knappen Lagre.

4.  I feltet “Merknad” endrer du teksten for hvilke kabeltyper fargekoden passer for.

5.  I listen "Farge på hver leder" redigerer du fargekoden der det er behov.

6.  Trykk på knappen Lagre.

Bruk av Excel for å lage fargekoder

Det er en god idé å bruke Excel for å lage fargekoder.  Du kan laste ned en mal fra https://mxdata.no/download/Fargekode_for_kabler.xlsx

For en fiberkabel kan du gjøre det slik (se eksempel tabell nederst i dette avsnittet):

Celle A1: Skriv 1 og “fyll ned” så mange fibre du skal ha i fargekoden.

Celle B1: Skriv tegnet = (er lik) med en apostrof foran slik at ikke Excel oppfatter det som starten på en formel.  “Fyll ned” med så mange fibre det er i fargekoden.

Kolonne C: Gjenta samme rørnummer for hvor mange fibre det er i hvert rør.  Eksempel: For 12 fibre blir det 12 rader med samme tall.

Kolonne D: Gjenta samme rørfarge for hvor mange fibre det er i hvert rør.

Celle E1: Skriv tegnet - (bindestrek) med en apostrof foran slik at ikke Excel oppfatter det som del av en formel.  “Fyll ned” med så mange fibre det er i fargekoden.

Kolonne F: Skriv fortløpende fiberfarge.  Kopier gruppevis for hvert rør.

Celle G1: Kjed sammen cellene A1 til F1 med tegnet & mellom. “Fyll ned” med så mange fibre det er i fargekoden.

Merk alle cellene i kolonne G som det er tekst i, kopier cellene og lim det inn i listen “Farge for hver leder” i Telemator.  Legg inn et navn på fargekoden i feltet «Valgt fargekode» og hvilke kabeltyper (fabrikkoder) den gjelder for i feltet «Merknad».  Trykk deretter på knappen Lagre.

A

B

C

D

E

F

G

Rød

Hvit

=A1&B1&C1&D1&E1&F1

Rød

Rød

=A2&B2&C2&D2&E2&F2

Rød

Gul

=A3&B3&C3&D3&E3&F3

Rød

Grønn

=A4&B4&C4&D4&E4&F4

Hvit

Rosa

=A144&B144&C144&D144&E144